Švajcarci se predali, franak u nebo

Centralna banka Švajcarske saopštila je da odustaje od trogodišnjih napora da se vrednost franka veštački održi na niskom nivou.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 15.01.2015.

11:59

Default images
Foto: Beta, AP

Rezultat toga je da je švajcarski franak naglo ojačao.

Svega nekoliko minuta po saopštenju banke da ukida granicu koja je sprečavala da evro padne ispod 1,2 franka, švajcarska valuta ojačala je na 0,8517 za evro, prenosi agencija Frans pres.

Oko 13 sati vrednost dve valute se skoro izjednačla pa je za jedan evro trebalo izdvojiti oko 1,02 švajcarska franka.

Nacionalna banka Švajcarske saopštila je da mera koju je uvela u septembru 2011. zarad zaštite švajcarske ekonomije od ozbiljnih rizika zbog evropske dužničke krize više nije opravdana.

Snažan franak posebno je problematičan za švajcarske izvoznike, koji su morali drastično da smanje cene da bi ostali konkurentni.

Banka je takođe poručila da će sniziti prosečnu kamatnu stopu na minus 0,75 sa minus 0,25 odsto.

Akcije na švajcarskim berzama potonule su 6,66 odsto nakon vesti da kurs franka više nije vezan za evro.

Zbog rasta vrednosti franka, ukoliko se nastavi ova tendencija, poskupeće sva zaduženja srpskih građana, a koliko će to biti zavisi od toga na kom nivou će se današnje trgovanje završiti. Pri vrednosti koja je u 13 sati, jačanje franka prema evru iznosi oko 15 odsto, što znači da će za toliko porasti i obaveze svih dužnika u toj valuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: