Ukrajini treba 15 mlrd $ rezerve

Devizne rezerve Ukrajine treba da budu najmanje 15 milijardi dolara, uz sadašnjih 9,9 milijardi dolara koliko je bilo stanje krajem novembra ove godine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

14:30

Default images

"Rezerve koje smo mi hteli da vidimo, kao minimum našeg tromesečnog pokrića uvoza, to je 15 milijardi dolara, ali što više to bolje", kazala je direktorka Narodne banke Ukrajine Valerija Gontareva, dodajući da bi bilo veoma dobro bilo kada rezerve iznosile 23 milijarde dolara.

Prema njenom mišljenju, rezerve zemlje mogu da se dopunjavaju, uključujući i finansijsku saradnju sa MMF-om. U tom smislu, kako je rekla, u Kijevu se razmatra proširenje programa sa Fondom.

Komentarišući pitanje narednih tranši od MMF-a po aktuelnom stend baj aranžmanu, Gontareva je navela da u Narodnoj banci razmatraju objedinjenje nekoliko tranši u jednu.

"Imamo aktuelni program od 17 milijardi od kojih je uzeto samo 4,5 milijarde dolara. Imamo još 12,5 milijardi za sledeću godinu", precizirala je ona na konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: