Američka nafta ide u svet

"Iako vlada pokušava da objasni da politika nije promenjena, u praksi ovaj dugo očekivani potez može da otvori vrata za značajan rast izvoza do kraja 2015".

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.12.2014.

13:45

Default images

Potez administracije američkog predsednika Baraka Obame da se dozvoli izvoz "ultra lake" sirove nafte bez odobrenja vlade mogao bi da ohrabri vađenje nafte iz škriljaca i ugrozi strategiju Saudijske Arabije usmerenu ka smanjenju proizvodnje nafte u SAD, što bi sve dodatno uticalo na slabljenje globalnih cena nafte, procenjuje američka banka Sitigrup.

Vrsta nafte poznata kao kondenzat može da se izvozi ukoliki je provučena kroz destilacioni toranj, u kom se odvajaju ugljovodonici prisutni u nafti, navodi se u smernicama koje je objavila američka vlada, piše "Blumberg".

To bi moglo da podstakne rast zaliha spremnih za izvoz na čak milion barela dnevno do kraja 2015, navodi analitičar Sitigrupa Ed Mors.

Saudijska Arabija je prošlog meseca podstakla Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK) da zadrži obim proizvodnje nafte, uprkos tome što je proizvodnja iz škriljaca u SAD pogurala ukupnu proizvodnju nafte u SAD na najviši nivo u poslednje tri decenije. To je pokrenulo spekulacije da je OPEK spreman da dozvoli pad cena da bi primorao neke kompanije čiji su troškovi bušenja visoki da smanje proizvodnju.

Trenutni izvozni kapacitet SAD iznosi oko 200.000 barela dnevno, a to sredine 2015. mogao bi da poraste na 500.000 barela dnevno, navodi Siti.

Iako smernice za kompanije objavljene sa sajtu američkog Ministarstva trgovine ukazuju firmama na korake koje mogu da preduzmu da izbegnu kršenje izvoznih zakona, one ne predstavljaju gašenje zabrane izvoza najvećeg dela naftnih proizvoda, koju je Kongres usvojio 1975. kao odgovor na arapski naftni embargo.

"Iako vlada pokušava da objasni da politika nije promenjena, u praksi ovaj dugo očekivani potez može da otvori vrata za značajan rast izvoza do kraja 2015", navodi Sitigrup, dodajući da SAD proizvode oko 3,81 milion barela "lake" i "ultra lake" nafte dnevno.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je jutros na merkantilnoj berzi u Njujorku 63 centa na 53,49 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za februarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 91 cent na 56,99 dolara i obe vrste nafte na putu su da u 2014. zabeleže najveći godišnji pad od 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: