Za Rusiju je Južni tok "mrtav"

Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju Južnog toka pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.12.2014.

19:20

Default images

"Uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske, verujemo da u aktuelnim uslovima Rusija ne može da nastavi sa realizacijom ovog projekta", izjavio je Putin na zajedničkoj konferenciji sa turskim predsednikom Tajipom Erdoganom u Ankari, a prenosi agencija Frans pres.

Kako prenosi Rojters, Putin je kazao: "Ako Evropa ne želi da sprovede (Južni tok), onda on neće biti sproveden". On je rekao da će Moskva pojačati isporuke gasa Turskoj i da bi mogla u saradnji sa Turskom da formira centar za zalihe prirodnog gasa na granici sa Grčkom.

Ruski predsednik rekao je i da je ruski naftni gigant Gasprom odlučio da "poveća za tri milijarde kubnih metara" isporuku ruskog gasa Turskoj "kako bi zadovoljio" potrebe te zemlje.

"Smanjićemo za šest odsto cenu prirodnog gasa od 1. januara", 2015. Turskoj, dodao je.

Putin je u Tursku doputovao sa delegacijom od deset ministara.

Nakon izjave Putina, oglasio se i Aleksej Miler, izvršni direktor ruskog gasnog giganta Gasproma.

Projekat izgradnje gasovoda Južni tok je "mrtav", izjavio je Aleksej Miler.

"Projekat je otkazan. To je to", rekao je Miler novinarima u Moskvi, nakon izjave ruskog predsednika Vladimira Putina

Miler: U planu novi gasovod ka Turskoj

Projekat Južni tok je zatvoren i Gasprom će izgraditi novi gasovod ka Turskoj, izjavio je večeras predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.

Novi gasovod ka Turskoj je kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa, uključujući i 14 milijardi kubika, koje će zameniti tranzit kroz Ukrajinu. Gasovod kroz Tursku bi omogućio transport oko 50 milijardi kubika gasa do čvorišta na grčkoj granici, naveo je Miler u saopštenju Gasproma dostavljenom Tanjugu.

Početna tačka za ovaj gasovod će biti kompresorska stanica "Ruskaja", koja je prvobitno planirana za Južni tok, precizirao je Miler.

Gasprom će formirati novo pravno lice u Rusiji zaduženo za gasovod do Turske, rekao je Miler, posle izjave predsednika Rusije Vladimira Putina u Ankari da "Rusija u aktuelnim uslovima ne može da nastavi sa realizacijom Južnog toka, uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske o gradnji tog gasovoda".

"Ako Evropa ne želi da realizuje projekat Južni tok, onda i neće biti realizovan", rekao je ruski predsednik, aludirajući na nespremnost Evropske komisije da da "zeleno svetlo" projektu kojim bi se ruski gas dopremao do zemalja južne Evrope, zaobilazeći Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

400 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: