Prljav vazduh koštao 189 mlrd evra

Zagađenje vazduha od najvećih industrijskih postojenja u Evropi koštalo je društvo najmanje 59 milijardi a verovatno i više od 189 milijardi evra u 2012. godini

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2014.

13:50

Default images

To je jednako bruto domaćem proizvodu Finske.

Za polovinu te štete, prema izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA) objavljenom na sajtu te Agencije, zaslužan je 1,0 odsto fabrika, uglavnom elektrane na ugalj.

U izveštaju je analiziran uticaj industrijskog aerozagađenja na zdravstvene troškove, izgubljene radne dane, štetu na objektima i smanjenje poljoprivrednih prinosa, pri čemu je utvrđeno da su ti troškovi u 2012. bili najmanje 59 milijardi a najviše 189 milijardi evra. Ovako veliki raspon rezultat je razlicitih načina računanja troškova.

Od trideset najvećih postrojenja u Evropi koja najviše doprinose aerozagađenju, 26 su elektrane, uglavnom one u Nemačkoj i istočnoj Evropi koje koriste ugalj, navodi se u izveštaju, i podseća da su krajem prošle godine, zakonodavci EU predstavili nacrt zakona za ograničavanja industrijskog aerozagađenja.

Ova agencija sastavlja izveštaj za zvaničnike EU, koji u ovom trenutku razmatraju predloge o pooštravanju zakona o kvalitetu vazduha, koje je prošle godine predstavila Evropska komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: