Banke će prodati loše investicije

Najveće evropske banke konačno prodaju loše pozajmice, što bi moglo da dovede do povećanja kapitala a samim tim i do rasta kreditiranja evropske privrede.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2014.

14:16

Default images

Ovaj trend, doduše podstaknut regulatornim pritiscima da se prodaju loša ulaganja, predvode Barclays, UniCredit i Credit Suisse.

Inače, od kraja 2013. godine loša ulaganja 23 evropske banke su, prema Blumbergovim podacima, porasla za 65% na 1,72 biliona dolara. Kada bi bar deo ovoga prodale, banke bi ojačane mogle da finansiraju razvoj privrede. A prema očekivanjima analitičara, mnogi investitori će se nadmetati za kupovinu poseda ovih banaka, čak će verovatno i platiti više za određene nekretnine.

U prvih šest meseci ove godine banke su prodale rizične pozajmice u Evropi vredne 40,9 milijardi evra a očekuje se da će naredne godine od istog posla zaraditi sličnu cifru. Na ovo ih tera nova regulativa Evropske centralne banke koja je zbog stres testova počela od banaka da zahteva da posluju manje rizično.

Osim toga, ECB pokušava da natera banke da kreditiraju privredu dajući im jeftin novac na četiri godine pod uslovom da sa manje opreza finansiraju preduzeća. Kompanije koje žele da povuku sredstva za refinansiranje iz ECB-ovih fondova moraju svojim nacionalnim centralnim bankama dostaviti sve podatke o kreditima i poslovanju do 28. avgusta. Sredstva će biti dodeljena već 18. septembra. Možda će ovo podstaći rast kreditiranja, koje se u junu na godišnjem nivou smanjilo za 1,7%.

Evropa kasni za Sjedinjenim Državama u ovom načinu sređivanja bankarskog sektora. U Americi je program “čišćenja” banki od loših ulaganja i dokapitalizacije počeo još u oktobru 2008. godine.

“U SAD je država primorala banke da uzimaju i preraspodeljuju novac što nije bio slučaj u Evropi. Danas su američke banke u mnogo boljoj situaciji”, kaže Hans-Peter Burgof, profesor finansija i bankarstva na nemačkom Univerzitetu u Hohenhajmu.

Sada međutim ovo rade i evropske banke. Federiko Gizoni, izvršni direktor UniCredit banke je optimističan po pitanju oslobađanja od loših insvesticija. UniCredit bi, prema očekivanjima, trebalo do 2018. da smanji loše kredite sa 81 milijarde evra na 33 milijarde. Investitori se, podstaknuti politikom ECB-a, javljaju da otkupljuju njen dug na popustu, pa bi ovaj cilj mogao biti realizovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: