Putin sprema novi udarac na Zapad?

Rusija bi, nakon zabrane uvoza hrane sa Zapada, mogla da uvede i blokadu za automobile. To najviše brige zadaje nemačkim i francuskim auto-gigantima.

Svet

Izvor: Blic

Četvrtak, 21.08.2014.

10:23

Default images

Prema pisanju lista „Vedomosti“, ruskog projekta „Fajnenšel tajmsa“ i „Volstrit džornala“, opcija zabrane uvoza automobila bila bi moguća ukoliko Amerika i njeni evropski saveznici krenu s još jačim sankcijama protiv Rusije.

U prvoj polovini ove godine 27 odsto automobila na rusko tržište stiglo je iz uvoza, kao i 46 odsto kamiona i 13 odsto autobusa, a među prvih deset najprodavanijih brendova polovina su evropske i američke firme.

Francuski „Reno“ drugi je po prodaji u Rusiji, iza neprikosnovene domaće „Lade“ pa bi ovo bio težak udarac i za anemičnu privredu Francuske, koja je stagnirala u drugom kvartalu ove godine.

Međutim, tu se radi pre svega o ekonomičnom modelu „logan“, koji je jedini evropski auto među pet najprodavanijih modela na ruskom tržištu. Finansijski bi još veće posledice mogli da osete nemački proizvođači luksuznih automobila, a s njima i nemačka privreda koja je u istom kvartalu zabeležila neočekivani minus.

Prema podacima Udruženja evropskog biznisa (AEB), „Mercedes-Benc“ je u 2013. u Rusiji prodao 44.376 vozila, što je za 19 odsto više u odnosu na godinu pre, pa je jasno zašto gigantu iz Štutgarta nikako ne bi odgovarao novi talas ruskih sankcija. Jerg Šrajber iz Komiteta proizvođača automobila AEB-a kaže za „Dojče vele“ da su veoma zabrinuti zbog vesti iz Rusije.

"Nadamo se da će Rusija dva puta razmisliti pre preduzimanja takvih mera pošto bi one naškodile proizvođačima", navodi Šrajber.

Prema nemačkim medijima, ruski premijer Dmitri Medvedev već je izdao dekret o drastičnom smanjenju uvoza zapadnih limuzina za potrebe visokih vladinih službenika.

Nemačka je od početka krize u Ukrajini, koja je i donela tri talasa zapadnih sankcija i ruski protivodgovor, igrala oprezno s Vladimirom Putinom, ruskim predsednikom, ne ističući se u povicima za kažnjavanje. Ipak, kancelarka Angela Merkel je za poslednju „treću fazu“ dobila dozvolu nemačkih industrijalaca, što bi sada moglo da im se obije o glavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: