Rusi, ne može meso samo iz Srbije

Ženeva -- Evropska unija podnela je Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zvaničnu žalbu protiv embarga Rusije na uvoz svinjetine iz članica EU, prenosi Frans pres.

Izvor: Tanjug
Podeli

Rusija je u januaru zabranila uvoz živih svinja i svinjskog mesa iz EU, nakon što su otkrivena dva slučaja afričke kuge među divljim svinjama u Poljskoj i Litvaniji

Pomenuta bolest, kako navodi Frans pres, može biti smrtonosna po domaće svinje i pogubna po čitav stočni sektor zemalja.

Iako 160 članica STO imaju pravo da ograniče trgovinu iz zdravstvenih razloga, Brisel tvrdi da je uvedena zabrana potpuno besmislena, a kritičari takve odluke Moskve smatraju da je ta mera politička i da je usmerena protiv bivših komunističkih članica EU, poput Poljske i Litvanije. Te dve zemlje su među ključnim igračima u sektoru evropske prozivodnje svinjskog mesa, kojim, ipak, dominiraju Danska, Nemačka i Holandija, i za koje je Rusija dugo bila ogromno tržište vredno 1,4 milijarde evra.

EU je, takođe, optužila Rusiju za trgovinsku diskriminaciju, navodeći da uvoz iz ruskog suseda Belorusije nije zabranjen, iako je ta bivša sovjetska republika takođe imala slučajeve afričke svinjske kuge.

Podsetimo, otakako je Rusija zabranila uvoz mesa iz EU, našim proizvođačima je pružena šansa za veći plasman svinjetine na rusko tržište.

Srbija je, prema rečima Sanje Čelebićanin, načelnice veterinarske inspekcije, jedina evropska država koja izvozi meso na tržište carinskog saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 280 idi na stranu