Ukrajinska privreda u padu 1,1%

Bruto domaći proizvod Ukrajine smanjen u prvom tromesečju 2014. godine 1,1 odsto u poređenju sa istim periodom lane, saopštila je Državna služba za statistiku.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.04.2014.

19:57

Default images

Prema statističkim podacima, BDP Ukrajine je u četvrtom tromesečju prošle godine povećan 3,7 odsto, a pre toga je bio u padu pet uzastopnih kvartala.

Za celu 2013. godinu privredni rast je bio na nuli, a prethodne 2012. godine je usporen na 0,2 odsto, sa 5,2 osto godinu dana ranije, preneo je Interfaks Ukrajine.

Ukrajinska vlada prognozira da će ove godine privreda biti u padu tri odsto. Istu prognozu je dala i Svetska banka, nakon što je revidirala svoju procenu iz januara da će BDP Ukraije ove godine porasti dva odsto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je početkom aprila povukao svoju makroekonomsku prognozu razvoja ukrajinske ekonomije zbog tekuće krize. U svom oktobarskom izveštaju MMF je prognozirao rast ukrajinske privrede od 1,5 odsto.

MMF će u međunarodnom programu antikrizne pomoći Ukrajini učestvovati sa oko 17 milijardi dolara u naredne dve godine, objavio je danas Itar tas pozivajući se na obaveštene izvore u toj organizaciji.

Ruska agencija dodaje da je to predviđeno nacrtom programa o kome će raspravljati upravni odbor fonda.

Ranije je objavljeno da će doprinos MMF biti između 14 i 18 milijardi dolara. Kasnije se cifra sve više bližila gornjoj granici. To znači da ostali potencijalni donatori ne pokazuju baš veliku nameru da učestvuju u finansiranju program za Ukrajinu.

Ukupne razmere paketa pomoći ostaju kao i ranije oko 27 milijardi dolara tokom dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: