EU odobrila mlrd. EUR za Ukrajinu

Luksemburg -- Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije formalno su danas odobrili milijadu evra finansijske pomoći Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Evropski ministri su istovremeno proširili listu funkcionera bivšeg ukrajinskog režima kojima je zabranjeno da putuju i raspolažu imovinom u EU.

Milijarda evra je deo mnogo obimnijeg paketa planirane finansijske pomoći Ukrajini, koja je na ivici bankrotstva, dok regioni na istoku zemlje pokušavaju da se otcepe i pripoje Rusiji.

Ministri su istovremeno odlučili da dodaju još četiri imena na listu od 18 pripadnika bivšeg režima kojima je zbog ogromne pronevere ukrajinskih državnih fondova zabranjeno da putuju u EU, uz zabranu raspolaganja sredstvima sa računima u evropskim bankama.

Nova imena na crnoj listi biće objavljena sutra u Službenom glasniku EU, kaže se u saopštenju Evropskog saveta izdatom tokom današnjeg sastanka.

Ministri su na današnjem sastanku u Luksemburgu snizili dadžbine na uvoz ukrajinske robe u EU, što će toj zemlji omogućiti dodatni prihod od oko 500 miliona evra, kaže se u saopštenju.

strana 1 od 275 idi na stranu