Godinu dana posle:Kipar se opravlja

Šef evrogrupe Jerun Dajselblum smatra da će se kiparska ekonomija oporaviti u kratkom vremenskom periodu, uprkos merama koje su pogodile depozite u bankama.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2014.

18:07

Default images

Dajselblum, koji je takođe holandski ministar finansija, posetio je Kipar godinu dana nakon što je ta zemlja primila paket pomoći, koji je uključivao dosad nezabeleženo rezanje depozita većih od 100.000 da bi se u što kraćem roku osigurala sredstva za finansiranje ekonomije pred bankrotom, prenosi agencija Frans pres.

"Privreda Kipra pokazala se dinamičnom i fleksibilnom i ja sam optimističan da će se Kipar oporaviti u kratkom roku. Kiparska vlada ispunjava svoje obaveze, poverenje će se vratiti", rekao je Dajselblum.

Obimne mere štednje dovele su do skoka nezaposlenosti iznad 17 odsto, uz rast poreza i smanjenje plata.

"Shvatamo kakav kratkoročni efekat mere imaju na ekonomiju i živote ljudi. Ovo su teška vremena, teške mere, koje su ipak neophodne, ali rađa se nova nada za ekonomiju i narod Kipra", rekao je ministar.

Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond pružili su Kipru u martu prošle godine kredit vredan 10 milijardi evra, za spas posrnule ekonomije i prevelikog bankarskog sektora. Paket pomoći uključivao je restrukturu banaka, uz gašenje druge po veličini banke Laiki i prebacivanje njenih zdravih sredstava u najveću banku, Banku Kipra.

Međunarodni kreditori predviđaju da će kiparski bruto domaći proizvod ove godine potonuti 4,8 odsto, da bi iduće porastao jedan odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: