Španija reže deficit

Španija se danas pohvalila da je odagnala sumnje nekada skeptičnih ekonomskih analitičara oko javnog deficita.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2014.

20:32

Default images

Vlasti u Madridu navode da i oni sada veruju da mogu da ostvare cilj smanjenja deficita u 2014.

"Interesantno je da se sada cilj rezanja deficita u 2014. u analizama opisuje kao ostvariv", i pored toga što Španija u 2013. nije ispunila ciljeve, izjavio je ministar finansija Kristobal Montoro, a prenela agencija Frans pres.

"Oni koji su ranije smatrali da je to nemoguće, sada veruju da je to sasvim moguće. Ipak, neophodno je nastaviti sa započetim merama i shvatiti da nas politika štednje, doslednost i korekcija javnih finansija izvlače iz krize", rekao je on.

Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja pokušala je da zauzda budžetski deficit podizanjem poreza, zamrzavanjem plata u javnom sektoru i ograničenjem potrošnje na usluge poput školstva i zdravstva, uprkos masovnim protestima.

Vlada navodi da bolne reforme donose rezultate, nakon što se ekonomija sredinom prošle godine izvukla iz dugotrajne recesije. Međutim, privredni rast je i dalje spor, a nezaposlenost premašuje 26 odsto.

Prošlogodišnji javni deficit smanjen je na 6,62 sa 6,84 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz 2012, blago premašivši cilj od 6,5 odsto. Ipak, kada se uračuna cena spasa španskih banaka, javni deficit je u 2013. zapravo iznosio 7,08 odsto BDP-a, navodi Montoro.

Španija je sa Evropskom komisijom dogovorila smanjenje budžetskog deficita na 5,8 odsto u 2014, 4,2 odsto u 2015. i 2,8 odsto u 2016. Ciljni nivo deficita u EU iznosi tri odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: