Ukrajina ni ne zna šta je čeka

Kijev -- Vlasti Ukrajine suočiće se sa najžešćim uslovima u saradnji sa MMF odmah posle predsedničkih izbora u toj zemlji 25. maja, tvrdi američki ekonomista Orel Braun.

Izvor: Tanjug
Podeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) je već u načelu dogovorio uslove za odobravanje kredita Ukrajini u vrednosti od 14 do 18 milijardi dolara, u okviru stabilizacionog programa poznatog kao stend baj aranžman.

Ukrajinski ministar finansija, Aleksandar Šlapak, rekoa je juče u Kijevu da su pregovori sa MMF-om u toku i da svi detalji budućeg aranžmana još nisu dogovoreni. Prema navodima agencije UNIAN, MMF bi mogao da doznači prvu tranšu zajma od tri milijarde dolara "čim se dve strane dogovore o svim detaljima sporzuma". Polovina tih sredstava bi išla u nacionalnu banku Ukrajine za jačanje deviznih rezervi, a ostatak kao podrška budžetu.

Agencije su ranije prenele da bi prvu tranšu kredita Ukrajini MMF mogao da doznači najranije u maju.

EU je prošle nedelje obećala da će uvećati ranije najavljenu finansijsku pomoć Kijevu sa 610 miliona na milijardu evra, a prvu tranšu od sto miliona evra bi dodelila u junu. Braun ističe da su vlasti u Kijevu već okvirno dogovorile međunarodne kredite, tokom naredne dve godine, u vrednosti od približno 27 milijardi dolara.

Vlada u Kijevu već je pristala da u okviru realizacije programa saradnje sa MMF, počev od 1. maja, podigne cene gasa za 50 odsto, kao i da radikalno reformiše finansijski sistem, ceo energetski sektor i način vođenja budžetske politike, prenosi iz Vašingtona agencija RIA Novosti.

Bivši predsednik Ukrajine, Viktor Janukovič, koji je 22. februara pobegao iz zemlje, plašeći se za svoju bezbednost, nakon što su neregularne oružane formacije praktično nasilno zauzele sve vladine institucije, odbijao je prošle godine u više navrata da zaključi sporazum o zajamu sa MMF, zbog zahteva Fonda da se drastično podignu cene gasa, smanje plate i penzije i otpusti veliki broj ljudi u javni i drugim službama u cilju štednje.

"MMF i SAD su shvatili da, iako je njihov konačni cilj suštinska promena ekonomskog sistema Ukrajine posle realizacije navedenog kreditnog aranžmana, trenutno treba iskazati i određeni politički takt i strpljenje", kaže Braun, uz napomenu da je takav stav posledica izuzetno teške ekonomsko-političke situacije sa kojom se sada suočava vlada u Kijevu.

Braun je pohvalio privremenu ukrajinsku vladu i njenog premijera Arsenija Jacenjuka zbog odluke da brzo i drastično uveća cenu gasa za domaće potrošače i sprovede sve druge bolne rezove u bankrotu sklonoj privredi nekada najrazvijenije republike bivšeg Sovjetskog saveza.

Ukrajina bi, ukoliko brzo i dosledno sprovede sve reforme po modelu MMF, mogla po ekonomskoj transformaciji da prestigne susednu Rusiju, veruje Braun.

Jacenjuk je, inače, ovog meseca više puta izjavljivao da Ukrajini preti "neminovni i brzi bankrot", ukoliko MMF odmah ne odobri spasonosne kreditne linije.

SAD su da bi spasile novu i snažno prozapadno usmerenu vladu od brzog bankrota državne kase odobrile milijardu dolara zajma, a Rusija je istovremeno odbila da produži ranije zaključeni kreditni aražman sa Kijevom u vrednosti od 15 milijardi dolara, jer ne priznaje legitimitet nove vlasti.

strana 1 od 265 idi na stranu