"Emirati nam prave milion stanova"

Saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije predizborna tema samo u Srbiji, već i u Egiptu gde će predsednički izbori biti održani u aprilu.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 09.03.2014.

17:31

Default images

Ministar odbrane Egipta, Abdel-Fatah el Sisi, obećao je da će u saradnji u saradnji sa Arabtekom, velikom građevinskom firmom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, biti izgrađeno milion stanova.

Iako El Sisi još nije zvanično objavio kandidaturu za izbore, očekuje se da on bude jedan od kandidata, a analitičari ocenjuju inicijativu za izgradnju stanova kao prvi korak u njegovoj kampanji.

Izbori, koji bi trebalo da budu održani u aprilu, biće prvi pošto je vojska početkom jula prošle godine svrgla predsednika Muhameda Mursija iz Muslimanskog bratstva, posle masovnih protesta protiv njega.

Inicijativa za izgradnju stanova objavljena je danas na zvaničnoj Fejsbuk stranici portparola egipatske vojske.

U njoj se navodi da će milion stanova biti posvećeno "egipatskoj omladini" i biće prvi korak u rešenju problema sa stambenim prostorom u toj zemlji.

Na ceremoniji potpisivanja, koju je prenosila egipatska televizija, komandant Inženjerije, general-major Taher Abdulah Taha rekao je da ta inicijativa, pored toga što rešava veliki stambeni problem u zemlji, takođe naglašava blisku saradnju i prijateljstvo između Egipta i Emirata.

Predsednik Arabteka Hasan Abdula Ismaik rekao je da je El Sisi namenio za novi projekat 13 različitih lokacija, a izgrađeni stanovi pripašće Egipćanima srednjih prihoda.

Taha je dodao da vrednost projekta još nije utvrđena.

Viši generali bliski El Sisiju i zvaničnici vlade rekli su za agenciji AP da je on obezbedio veliki paket pomoći iz Saudijske Arabije, Emirata i Kuvajta, koji će omogućiti opstanak ugrožene ekonomije zemlje, čime je, kako navodi agencija, uspeo da održi svoju popularnost, uprkos bolnim ekonomskim reformama, kao što su ukidanje ili promena ogromnih olakšica za gorivo i hleb, na šta odlazi skoro polovina državnog budžeta.

Od Mursijevog svrgavanja, zalivske zemlje su upumpale u egipatsku ekonomiju 12 milijardi dolara.

Na današnjoj ceremoniji Emirati su takođe Egiptu obećali novac u tromesečnoj vrednosti naftnih proizvoda, kako bi se premostila teška situacija u energetskom sektoru zemlje.

Od narodne pobune 2011. u Egiptu, moćne oružane snage su u velikoj meri preuzele najveće infrastrukturne projekte, što im je dodatno pomoglo da steknu popularnost, ocenjuje agencija AP.

Kompanija Arabtek bi, prema ranijim najavama, trebalo da učestvuju u realizaciji projekta "Beograd na vodi" u koji bi investitori iz Emirata trebalo da ulože 3,1 milijardi dolara.

Arabtek je nedavno najavio otvaranje svoje regionalne kancelarije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: