Novo crno zlato biće kafa?

Cena kafe na tržištu terminskih ugovora je u februaru porasla na najviši nivo za poslednje dve decenije.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 01.03.2014.

13:56

Default images

Cena je porasla zbog sve veće zabrinutosti da bi neuobičajeno suvo vreme moglo smanjiti rod kafe u Brazilu, koji je njen najveći svetski proizvođač.

U februaru, cena kafe porasla je 44 odsto, što je najveći mesečni rast od juna 1994. godine, prenela je njujorška agencija Blumberg.

"Jugoistočna oblast Brazila, uključujući saveznu državu Minas Žerais, koja je najveći brazilski uzgajivač kafe, suočena je sa ekstremno sušnim letom, najgorim od 1972. godine", izjavio je Hamilton Karvaljo iz Nacionalnog instituta za meteorologiju u Braziliji.

Prema njegovim rečima, usevi su pretrpeli ogromnu štetu, zbog čega će se globalno tržište od 1. oktobra suočiti sa manjkom kafe u većini zemalja.

Od početka ove godine, cena kafe "arabika" je porasla 63 odsto, što je najveći zabeležen rast među 24 sirovine koje se kotiraju na indeksu S&P GSCl Spot. Cena kafe "arabika" za terminsku isporuku u maju porasla je danas 0,6 odsto na 1,803 dolara za funtu kafe (1 funta = 0,4536 kg) na berzi u NJujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: