Kipar: Labavija konrola kapitala

Kipar je preduzeo još jedan korak ka gašenju kontrola kapitala, uvedenih da bi se izbegao masovni odliv sredstava iz banaka tokom pregovora o paketu pomoći.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 21.02.2014.

18:55

Default images

Ministar finansija Haris Jorgijades izdao je dekret kojim se ukida mogućnost da banke automatski obnavljaju depozite sa fiksnim rokovima, pa će klijenti od sada imati pun pristup svojim sredstvima po isteku roka depozita, a moći će da podižu novac i pre isteka roka, uz kaznene penale, prenosi agencija Frans pres.

Dekretom se takođe podiže mesečni limit na domaće novčane transfere pojedinaca sa 15.000 na 20.000 evra, kao i sa 75.000 na 100.000 za kompanije.

Na snazi, međutim, ostaju ključne restrikcije, poput dnevnog limita podizanja novca sa bankomata od 300 evra, nemogućnosti da se unovče čekovi i limita od 3.000 evra po osobi u slučaju putovanja van zemlje.

Strah od masovnog odliva kapitala primorao je kiparsku vladu da u martu zatvori sve banke na ostrvu na gotovo dve nedelje i uvede drakonske kontrole po otvaranju banaka. Vlada navodi da je postepeno ukidanje kontrola moguće zahvaljujući pozitivnim izveštajima "trojke" kreditora koji su Kipru odobrili kredit pomoći od 10 milijardi evra za dokapitalizaciju bankarskog sektora.

Guverner kiparske centralne banke Panikos Demetrijades je prošle nedelje rekao da bi Nikozija mogla da ukine sve kontrole kapitala do kraja godine, pod uslovom da bude ostvaren dovoljan napredak u okviru programa pomoći, kao i da se vrati poverenje investitora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: