Gorka kazna za proizvođače šećera

Nemačka federalna kancelarija za borbu protiv kartela kaznila je sa ukupno 280 miliona evra tri najveća proizvođača šećera zbog nameštanja cena.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2014.

18:17

Default images

Tri kompanije, Fajfer i Langen, Zudcuker i Nordcuker, imaju pravo žalbe na kaznu, prenosi agencija Frans pres.

Predsednik kancelarije za borbu protiv kartela Andreas Mundt navodi da su kompanije osnovale regionalni kartel i godinama dogovarale da se fokusiraju na sopstvene matične oblasti i da ne prodaju svoje proizvode u oblastima gde posluju druge članice kartela.

Šećer se izvozio u inostranstvo, a nije prodavan u regionima u kojima ga prodaje konkurencija.

"Dogovor je postignut da bi cene šećera ostale što više", rekao je Mundt, navodeći da je kartel postojao od sredine devedesetih do 2009.

Zudcuker navodi da je kažnjen sa 195,5 miliona evra i da ta suma neće ugroziti njegovu ovogodišnju zaradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: