Nemci sa optimizom ulaze u 2014.

Zahvaljujući dobroj privrednoj situatciji Nemci sa optimizmom i verom u pozitivni razvoj ulaze u 2014. pokazala je anketa Instituta za demoskopiju Alenzbah

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2013.

16:16

Default images

Prema anketi, toliko optmizma u 82-milionskoj naciji nije bilo od polovine devedesetih godina prošlog veka.

Čak 57 odsto Nemaca je optimistički raspoloženo i veruje da će imati siguran posao, a kada je reč o starosnoj dobi, posebno su zadovoljni mladi Nemci.

U ovoj tradicionalnoj novogodišnjih anketi instituta Alenzbah iz istoimenog grada, čak 72 odsto Nemaca starih od 16 do 20 godna ulazi u Novu godinu sa nadom i optimizmom, dok je procenat zadovoljnih Nemaca od 30 do 44 godine i dalje 63 odsto, a kod onih starijih od 60 godina, 46 odsto, pokazala je danas objavljena anketa.

Nemački optimizam se poklapa sa planovima nemačke privrede, koja u 2014. godini računa s novim rekordom u izvozu.

U narednoj godini nemački izvoz bi trebalo da bude 1,45 biliona evra, piše danas tabliod "Bild", pozivajući se na procene savezne Indistrijske i trgovinske komore (DIHK) i navodi da bi to odgovaralo povećanju izvoza od skoro četiri odsto u odnosu na ovu godinu.

"To će osigurati radna mesta u Nemačkoj", rekao je direktor DIHK Martin Vansleben i dodao da u međuvremenu svaki treći zaposleni u Nemačkoj radi za izvoz.

Kritike zbog ovakvih nemačkih privrednih planova na međunarodnom planu će sigurno i dalje biti glasne, ocenjuju analtičari, navodeći da ekonomisti kažu da nemačka dobit od izvoza slabi krizne zemlje evro-zone i da je, pri tom, kako se navodi, konzumiranje nemačkih dobara u inostranstvu često finansirano iz dugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: