Češki gradovi štede na vatrometima

Sve više gradova u Češkoj zbog štednje je izbacilo ponoćne vatromete kao neizostavnu stavku dočeka Nove godine na otvorenom.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 31.12.2013.

15:04

Default images

Negde ih pomeraju na veče ili sutradan, kako bi u njima mogle da uživaju i porodice sa decom.

U nekim pograničnim gradovima ponoćni vatromet oterala je inostrana konkurencija.

Recimo u Češkom Tješinu, gradu na istoku kojim prolazi granica sa Poljskom gde vatromet planiraju kasnije kako jedne drugima ne bi konkurisale češke i poljske ponoćne rakete i svetlosni efekti, dok je takođe pogranična Opava pošto vidi poljski, svoj vatromet organizovala pocetkom decembra na Svetog Nikolu kada se deci dele pokloni.

Najčudnije vreme za vatromet odabrala je Svitava. Tačno u 17 časova i 57 minuta. "To neuobičajeno vreme smo odabrali 2006. godine kada smo obeležavali 750. godišnjicu našeg grada. Od tada dodajemo po minut kao simbol još jedne godine Svitave", objasnio je popodnevno vreme za vatromet gradonačelnik David Šramek.

Prestonica Prag, svoj vatromet organizuje tradicionalno tek 1. januara uveče. Ipak nad celim gradom tokom odbrojavanja poslednjih sekundi stare godine noćno nebo osvetljava mnoštvo domaćih vatrometa.

Novu godinu u Pragu dočekuje prema procenama turističkih agencija i hotelijera oko 200.000 stranih turista, dok je oko 100.000 Čeha ove godine odabralo doček Nove godine u inostranstvu, među palmama ili na skijanju, većinom u Alpima.

Od evropskih prestonica Čehe najviše privlači da "najluđu noć" u godini provedu u gradu svetlosti - Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: