Čehoslovačka vaskrsava na etiketi?

Slovački premijer Robert Fico želi da posle 20 godina uskrsne oznaku "Made in Czechoslovakia", što u prevodu s engleskog znači "proizvedeno u Čehoslovačkoj".

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.11.2013.

14:13

Default images

O mogućnosti zajedničke promocije Češke i Slovačke van granica Evropske unije razgovarao je u sredu sa češkim premijerom u ostavci, Jiržijem Rusnokom, piše slovački sajt Sme.sk.

Ko će i pod kojim uslovima moći da koristi tu oznaku, za sada se ne zna. Ficova vladina kancelarija nije htela da objašnjava detalje, jer se radi samo o "preliminarnoj ideji", rečeno je u odeljenju za medije.

Fico je otkrio samo toliko da bi oznaka "Made in Czechoslovakia" mogla da promoviše proizvode u delovima Azije i Afrike gde, prema njemu, nije ni primećena podela zajedniče države i gde se ljudi nisu saživeli sa logom "proizvedeno u Slovačkoj" ili u Češkoj.

Neki predstavnici tih zemalja govore češki ili slovački, jer su studirali na čehoslovačkim univerzitetima, tvrde u kancelariji vlade.

Ako Rusnok početkom naredne godine bude i dalje na vlasti, raspoložen je da pođe sa Ficom na prvo putovanje u zemlju u koju bi proizvodi pod zajedničkom oznakom mogli da se izvoze. O kojoj zemlji se radi, premijer nije rekao novinarima.

Oznaka "Made in Czechoslovakia" bi mogla da se upotrebi prilikom izvoza mašina ili oružja, jer "smo upravo s čehoslovačkim oružjem i municijom u prošlosti uspešno trgovali s afričkim zemljama. To bi imalo smisla", rekao je o nekadašnji ministar odbrane, Ljubomir Galko.

Početkom leta vaskrnuće oznake "Made in Czechoslovakia" pominjao je i aktuelni ministar odbrane, Martin Glvač, kada je govorio o modernizaciji borbenog vozila BVP2, na kojem Slovačka radi zajedno s češkom armijom.

Teorijski bi oznaku nepostojeće države mogle da dobiju i mašine ili roba široke potrošnje koja bi se izvozila u ostale zemlje Evropske unije.

Evropska pravila za označavanje zemlje porekla važe samo za neke prehrambene proizvode, upozorila je Evropska komisija.

Oznaka zemlje porekla za prehrambene proizvode mora da bude tačna, lako proveriva i ne sme da dovede kupca u zabludu.

Označavanje proizvoda nazivom nepostojeće države prilikom njihovog izvoza u zemlje van Evropske unije ništa ne sprečava.

Prilikom izvoza van Unije ne važe evropska pravila, nego pravila zemlje u koju se uvozi objašnjava, Andrej Kralik, iz Predstavništva Evorpske komisije u Slovačkoj.

SAD zahtevaju tačne informacije gde je proizveden bilo koji proizvod i nije dovoljna zajednička oznaka "Made in EU". Japan i Kina traže da se navede zemlja samo kada je u pitanju hrana, a Rusija takav zahtev postavlja za bilo koju robu široke potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: