“Trojka“ pozitivno ocenila Kipar

"Trojka" međunarodnih kreditora, koju čine Evropska komisija, ECB i MMF, pozitivno je ocenila napredak Kipra u ispunjavanju uslova finansijske pomoći.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.11.2013.

15:49

Default images

Prema rečima ministra finansija Harisa Georgijadisa, eksperti "trojke" koji se nalaze na Kipru primetili su značajan progres u restrukturasanju bankarskog sektora, što je bio jedan od glavnih uslova kreditora za dodelu pomoći od 10 milijardi evra u martu.

Teškoće i problemi ostaju i vlada neće slaviti preuranjeno, rekao je Georgijadis i dodao da Kipar mora da nastavi sa reformama istim tempom.

Tokom posete, eksperti "trojke" su se složili sa vlastima Kipra da se unesu izmene u postojeći memorandum o uslovima kreditnog aranžmana. Obnovljeni memorandum treba da dobije odobrenje MMF-a, saveta Evropskog mehanizma za stabilnost i Evrogrupe.

Najteže pitanje u razgovorima "trojke" sa vlastima Kipra bio je program privatizacije državnih preduzeća. Postignut je dogovor da vlada predstavi plan privatizacije do decembra.

Preliminarni rezultati druge misije "trojke" za procenu očekuju se 11. novembra, a objavljivanje konačnog izveštaja u prvoj dekadi decembra.

Prva procena kako Kipar ispunjavanja uslove kreditora sprovedena je krajem jula. Posle nje, kreditori su zaključili da vlasti preduzimaju neophodne napore u okviru antikriznog programa. To je postalo osnova za dodelu druge tranše kredita Kipru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: