Kipar da olabavi kontrole kapitala

Kiparske vasti treba da se fokusiraju na obnovu posrnulog bankarskog sektora i da eliminišu kontrole tokova kapitala, savet je nezavisne komisije stručnjaka.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2013.

18:14

Default images

Četvoročlana komisija je izradila studiju o budućnosti kiparskih banaka.

Komisija navodi da vlada u Nikoziji mora da ispuni uslove dogovorene u okviru paketa pomoći za banke i da ne sme da podstiče zabrinutost da će kontrole kapitala dugo trajati, prenosi agencija AP.

"Potreban je jasan plan koraka za restrukturu Banke Kipra i poslovnog sektora, da bi kontrole kapitala mogle biti ukinute, a neizvesnost uklonjena", navodi se u savetima komisije u koje je AP imao uvid.

Kontrole kapitala uvedene su u martu, kada je Kipar sa partnerima iz evrozone i Međunarodnim monetarnim fondom dogovorio plan spasa, koji je podrazumevao ogromne gubitke za štediše Banke Kipra i sada ugašene banke Laiki.

Kiparske vlasti skicirale su "mapu puta" za bankarski sektor, odnosno uslove koji moraju da budu ispunjeni pre nego što kontrole, uključujući dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 300 evra, budu u potpunosti ukinute. Vlasti se nadaju da će gotovo sve kontrole biti stavljene van snage početkom iduće godine.

Komisija navodi da postoje razumni razlozi da kiparski bankarski sektor ostane veliki na duži rok, pre svega zbog toga što ne postoje drugi izvori finansiranja u zemlji.

Potrebno je, međutim, da odbori banaka budu ojačani da bi se smanjio uticaj rukovodilaca, kao i da se u njima nađu bar dva inostrana clcana, navodi komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: