Blekberi izgubio 965 miliona dolara

Kompanija Blekberi, koja je ranije ove nedelje prodata za 4,7 milijardi dolara, objavila je da je zabeležila gubitke od 965 miliona dolara u ovom kvartalu.

Izvor: AP
Podeli

U prethodnom kvartalu gubitak je iznosio 84 miliona.

"Blekberi" je izgubio trku na polju pametnih telefona od "Epla", "Samsunga" i drugih kompanija koje se oslanjaju na Android. Nekada dominantan na tržištu, Blekberi danas sve više gubi udeo na tržištu i to nezaustavljivo, pokazuju najnoviji izveštaji.

Gubitak iz poslovanja proizvođača "pametnih telefona" objašnjen je provizijom od 934 miliona dolara vezano za zalihe neprodate robe.

Ne računajući provizije, neto gubitak u drugom kvartalu fiskalne godine iznosi 248 miliona dolara, ili 47 centi po akciji, što je daleko iznad prognoze analitičara od 13 centi po akciji.

Prihodi od prodaje u posmatranom kvartalu iznosili su 1,6 milijardi dolara, dok su u ustom periodu prethodne godine vredeli 3,1 milijardu dolara.

"Mi smo veoma razočarani našim finansijskim rezultatima u ovom kvartalu, uslediće niz promena kako bismo povećali vrednost i prodaju naših proizvoda, promenićemo i strukturu naših troškova", rekao je generalni direktor Blekberija Torstan Hens.

On dodaje da je Blekberi i dalje finansijski snažna kompanija sa 2,6 milijardi dolara i bez duga.

Prošle nedelje svetom je ođeknula vest da je kompanija Blekberi pronašla kupca i da će biti prodata za 4,7 milijardi dolara. Grupa "Ferfeks", najveći akcionar kanadske kompanije i potencijalni kupac, zasad je potpisala samo pismo o namerama, u kome se navodi da je prva na redu kontrola.

"Volstrit džornal" ističe da je u tom dokumentu praktično piše "kupićemo vašu kuću od milion dolara koja se ruši, ali ne dok je ne prečešljamo, uzgred, možda i nemamo novca da je skroz kupimo".

"Sve što piše u pismu o namerama jeste da će Ferfeks kupiti Blekberi kada pregleda knjige", pisao je nedavno Rolf Vinkler.

Vesti

strana 1 od 5187 idi na stranu