SAD u oktobru udaraju u "plafon"

Vašington -- Vlada SAD će u oktobru stići do gornje granice zaduženosti, takozvanog "plafona", ukoliko Kongres brzo ne reaguje, upozorio je ministar finansija SAD Džek Lu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Limit zaduživanja je poslednji put podignut u januaru, a ako bude dostignut, vlada više neće moći da pozajmljuje novac, a neće biti ni u mogućnosti da ispunjava obaveze, uključujući isplatu penzija i vojnih plata, naveo je Lu, a preneo britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Limit zaduživanja trenutno iznosi 16,7 biliona dolara.

"Vanredne mere će isteći sredinom oktobra, kada će SAD stići do limita duga, a vlada će moći da se finansira samo novcem kojim će u tom trenutku raspolagati", rekao je ministar.

Procenjuje se da će u budžetu Vašingtona u tom trenutku biti oko 50 milijardi dolara, što nije dovoljno da se podmire neto troškovi na duži rok, naveo je Lu.

"Funkcionisanje vlade bez mogućnosti zaduživanja, samo sa novcem koji je u datom trenutku u budžetu, dovelo bi SAD u neprihvatljivu poziciju", upozorio je ministar.

Bela kuća vodi oštru debatu sa republikancima u Kongresu oko limita zaduživanja, budžetske štednje i drugih fiskalnih pitanja. Prošle godine je, nakon dugotrajne debate, dogovor o podizanju limita duga posignut na dan kada je vlada trebalo da ostane bez mogućnosti da se zadužuje.

Odlaganje dogovora je tada podstaklo bonitetnu agenciju "Standard end Purs" da, prvi put u istoriji, snizi kreditni rejting SAD, što je dovelo do nestabilnosti na finansijskim tržištima.

Lu je upozorio da bi odlaganje podizanja limita zaduživanja nanelo nepopravljivu štetu američkoj ekonomiji, budući da investitori ne bi hteli da pozajmljuju novac SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 149 idi na stranu