Preminuo patrijarh nemačke privrede

Berthold Bajc, "patrijarh nemačke privrede", sinonim za "Krup" i čovek zaslužan za razvoj nemačke industrije čelika, preminuo je u 99. godini života.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2013.

20:17

Default images

Jedan od najvažnijih menadžera nemačke posleratne industrije, umro je u momentu kada se njegov koncern nalazi u jednoj od najvećih kriza od fuzije sa "Tisenom" u "Tisen Krup", 1999. godine.

Bajc, menadžer-filozof, spasilac Jevreja u crnim vremenima, nikada nije bio član nijedne partije, premda su se za njegovo mišljenje i stav političari otimali, a postao je legenda za života, kao prvi čovek "Krupa" koji uvek "ima poslednju reč".

Smrt velikog menadžera koji je želeo da bude lekar, izavala je veliku žalost u Nemačkoj.

Bio je aktivan do kraja života, o čemu svedoči činjenica da je početkom ove godine bio na sednici skupštine akcionara "Tisen Krupa" u Bohumu, gde su ga pristuni pozdravili snažnim aplauzom.

Bajca je 1953. godine u "Krup" doveo Alfrid Krup fon Bolen und Halbah, a kada se njegov sin Arnt odrekao imovine u koncernu, Bajc je od esenskog giganta napravio kapitalno društvo.

Od 1970. godine bio je predsedavajući Nadzornog odbora, a od 1999. godine i počasni predsedavajući Nadzornog odbora "Tisen Krupa".

Bajcu, kažu poznavaoci nemačke posleratne industrije, treba zahvaliti što je Nemačka i danas domovina jednog giganta u čeličnoj indistriji, koji se, istina, trenutno nalazi u turbulentnim vremenima.

Da li je uopšte i koliko posedovao akcije "Tisen Krupa" ne zna se, ali se zna da je vladao kao partrijarh i da se njegova reč poštovala, jer je posle smrti poslednjeg Krupa bio upravnik celokupnog nasleđa.

Nije mislio na penziju, a izgleda ni na na naslednika koga, kažu poznavaoci, svesno nije imenovao.

Upravljao se svojim osećanjima, a mediji podsećaju i da je za vreme Drugog svetskog rata spasao više stotina Jevreja, za šta je, zajedo sa suprugom, 1973. godine posebno priznanje od holokaust-memorijanog centra Jad Vašem u Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: