Put do Kine kraći za 7.000 km

Nakon prokopavanja Sueckog kanala u 19. veku i Panamskog kanala u 20. veku, Severni morski put u 21. veku nastaje sam od sebe, prenosi Tportal.hr.

Svet

Izvor: tportal.hr

Sreda, 31.07.2013.

19:48

Default images

Rusi već godinama pričaju o iskoristivoj ruti uz svoju severnu obalu, prolazu koji za sedam hiljada kilometara smanjuje put od severne Evrope do Kine, uz velike uštede na gorivu i osiguranju.

Dok je prolazak rutom preko Sueckog kanala uslovljen ugovorima s brojnim, često nestabilnim državama, a brodove u Crvenom moru i drugde opsedaju pirati, ruski Arktik gotovo je nenaseljen, a otapanje leda u letnim mesecima omogućava mu punu prohodnost za razdoblje od dva meseca do pet meseci godišnje.

Rusija je, čini se, vrlo ozbiljno shvatila mogućnost da otvori put koji bi bio realna konkurencija Suecu. Zasad se obistinjuju njene najave, pa bi tako u ovoj godini Severnim morskim putem trebalo da prođu 204 teretna broda. Prošle godine ih je prošlo 46, a u 2010. godini samo četiri.

To su još uvek mrvice u poređenju s prometom Sueckog kanala, ali ruska državna agencija Rosatomflot obnavlja flotu svojih jedinstvenih ledolomaca na nuklearni pogon kako bi u bližoj budućnosti pokušala da drži rutu otvorenom tokom cele godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: