Prihod Simensa viši za 1,1 mlrd. €

Kompanija Simens saopštila je danas da su do 30. juna nove porudžbine porasle za 19 odsto u odnosu na isti period 2012. i iznose 21,1 milijardu evra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2013.

18:30

Default images

Do toga je došlo najviše zahvaljujući velikom ugovoru za isporuku vozova Velikoj Britaniji, tako da je u tom periodu i neto prihod porastao na 1,1 milijardu evra.

U trećem kvartalu fiskalne 2013. godine, koja se računa do 30. juna, nerealizovane porudžbine u svim sektorima Simensa dostigle su novi rekord od 102 milijarde evra, a ukupni prihodi su opali za dva procenta i iznose 19,2 milijardi evra.

U Sektoru energije, nove porudžbine su ukupno iznosile 5,4 milijarde evra, što je porast od dva procenta.

Neizvesnosti na nemačkom i evropskom energetskom tržištu rezultirala je manjim brojem novih porudžbina u Diviziji za proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva. Međutim, taj pad je nadoknađen zahvaljujući dvocifrenom rastu u drugim divizijama. Prihod sektora opao je u trećem kvartalu za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 6,6 milijardi evra zbog trenutnog snažnog pritiska konkurencije.

Nove porudžbine i prihodi u Sektoru za medicinsku opremu i rešenja ostao je približno na nivou iz prethodne godine. Prihod sektora porastao je jedan odsto na 3,4 milijarde evra, dok su nove porudžbine opale za jedan odsto, na 3,3 milijarde evra.

U trećem kvartalu javile su se prve naznake stabilizacije u tržišnom okruženju u Sektoru industrije. Kao i u istom periodu prošle godine, nove narudžbine u sektoru iznosile su 5,1 milijardi evra. Prihod je opao za dva odsto na pet milijardi evra.

Sektor za infrastrukturu i gradove ostvario je odlične rezultate u trećem kvartalu prvenstveno zahvaljujući velikoj narudžbini (Thameslink projekat) u Diviziji za šinske sisteme. Sa iznosom od tri milijarde evra, ova porudžbina, koja obuhvata isporuku i održavanje 1.140 regionalnih vozova za London, najveća je porudžbina koju je Siemens ikada dobio u Velikoj Britaniji.

Nove porudžbine u ovom Sektoru porasle su za 79 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznose 7,5 milijardi evra. Prihodi su porasli za četiri odsto, na 4,5 milijardi evra.

Početkom jula Nokia i Siemens su se saglasili da će Nokia preuzeti Siemensovih 50 posto udela u zajedničkoj kompaniji Nokia Siemens Networks (NSN). Ta transakcija će verovatno biti zaključena u trećem kvartalu tekuće kalendarske godine.

Inicijalna javna ponuda Osram Lićt AG je nedavno realizovana.

U fiskalnoj 2013. godini, Siemens očekuje jasan rast narudžbina i blagi pad prihoda u odnosu na prošlu godinu, oba na organskoj osnovi. Očekuje se da će troškovi u sektorima u vezi sa programom Siemens 2014 iznositi oko milijardu evra za celu fiskalnu godinu.

S obzirom na ovakve trendove i finansijske rezultate za prvih devet meseci, kompanija očekuje prihod od tekućeg poslovanja u iznosu od četiri milijarde evra u fiskalnoj 2013. godini uključujući i poslove u vezi sa solarnom energijom i NSN, navedeno je u saopštenju Simensa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: