60 miliona Evropljana nema račun

Oko 60 miliona Evropljana nema bankovni račun. Evropska komisija navodi da svaki deveti Evropljanin nije otvorio račun u banci.

Svet

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

17:03

Default images

Ekonomski eksperti smatraju da su najčešći razlozi za to izostanak relevantnih informacija, različite procedure i tarife u pojedinim državama, strah ljudi da im se ne desi sudbina zamrznutih kiparskih uloga ili činjenica da su iz različitih razloga odbijeni u bankama.

Za Evropsku komisiju je neshvatljiva činjenica da su mnogi građani EU odbijeni kada su tražili otvaranje računa u bankama. Vraćeni su sa objašnjenima poput: "nemate dovoljno prihoda" ili "niste naš državljanin" i slično.

Evropska komisija ocenjuje da je takvo ponašanje nedopustivo i traži od država članica da, svaka za sebe, olakša ljudima život u vreme kada se gotovo sve novčane transakcije vrše putem računa - od restorana do plaćanja stanarine, struje, vode...

Direktiva Evropske komisije je jasna - Evropljanima mora biti dopušteno otvaranje računa u bankama i u situaciji da žive u drugoj državi.

Ta mogućnost mora biti otvorena svim Evropljanima, bez obzira na njihovo finansijsko stanje. Banke više nemaju argumenata da odbiju zahtev za otvaranje računa za osnovne potrebe - platu, penziju, plaćanje računa...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: