Japan ljut: Poslali nam GMO žito

Japan je obustavio deo uvoza američke pšenice zbog toga što je na jednoj farmi u SAD nađena genetski modifikovana verzija žita.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 31.05.2013.

09:55

Default images

U SAD nije odobreno korišćenje genetski modifikovane pšenice, ali se ona ipak našla na jednoj tamošnjoj farmi, objavilo je u sredu američko ministarstvo poljoprivrede (USDA).

Japan je jedan od najvećih uvoznika američke pšenice.

Katsuhiro Saka, savetnik u Ambasadi Japana u Vašingtonu, izjavio je prošle noći da je Japan otkazao porudžbine pšenice sa severozapada SAD i još nekih sorti. On je rekao da Japan očekuje više informacija američke vlade.

"U većini zemalja neodobrena genetski modifikovana pšenica će izazvati zabrinutost, a tako je i u Japanu" rekao je Saka.

Zvaničnici USDA su rekli da je modifikovana pšenica nađena na jednoj farmi, ista kao genetski modifikovana sorta otporna na herbicide. Tu pšenicu je pre deset godina legalno testirao gigant za proizvodnju semena "Monsanto", ali ta sorta nije odobrena. Monsanto je prestao da testira seme u Oregonu i nekoliko drugih država još 2005. godine.

USDA kaže da je genetski modifikovana pšenica bezbedna kao hrana, i da nema dokaza da je izneta na tržište. Ali, istražuje se kako je došla do njive u Oregonu i koliko je rasprostranjena.

Japan uvozi 90 odsto pšenice koju troši, ili oko pet miliona metričkih tona godišnje, od čega tri miliona metričkih tona iz SAD. Japan koji zabranjuje uvoz genetski modifikovane hrane, obustavio je tender za 25.000 tona pšenice sa američkog zapada, koja se u Japanu koristi za izradu kolača. Južna Koreja je najavila strpožu kontrolu pšenice iz SAD.

Američki potrošači se sve više interesuju kako da izbegnu genetski modifikovanu hranu. Malo je dokaza koji pokazuju da je genetski modifikovano seme manje bezbedno od uobičajenog, a nekoliko američkih država razmatra uvođenje propisa kojima bi se uvelo obeležavanje takve hrane da bi to znali i potrošači.

Dok je većina kukuruza i soje koja se gaji u SAD modifikovana, pšenica nije. Mnogi ratari nisu voljni da koristi genetski modifikovano seme jer se žito najčešće direktno troši kao ljudska hrana, dok veliki deo kukuruza i soje to nisu - koriste se za ishranu stoke.

Modifikovana pšenica na farmi u Oregonu je otkrivena kada su radnici našli klasje na neobrađenom zemljištu, van sezone. Radnici su, pripremajući polje, tu pšenicu prskali herbicidima više puta, ali to joj nije naškodilo.

Zato je vlasnik parcele početkom maja uzeo nekoliko stabljika i poslao ih laboratoriji jednog univerziteta gde je utvrđeno da je to pšenica od genetski modifikovanog semena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: