"SAD umesto mira, krče put za GMO"

Američke diplomate su agresivno lobirale za genetski modifikovanu hranu kako bi otvorile prostor za nju širom sveta, pokazuje analiza "procurelih" depeša.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

13:29

Default images

Grupa "Fud end voter voč" (FWW) analizirala je oko 900 diplomatskih dokumenata koje je pre dve godine objavio Vikiliks i ustanovila "brižljivo uokvirenu kampanju za razbijanje otpora prema GM proizvodima u Evropi", čime se, na kraju, pre svega pomagalo velikim američkim kompanijama i poljoprivrednom biznisu u SAD.

Kako prenosi britanski "Gardijan", dokumenti pokazuju da su u Evropi, ali i u drugim delovima sveta, organizovani brojni seminari o novim biotehnologijama, konferencije za štampu i druge prilike za "prikladne odnose sa javnošću" sa ciljem da se naučnici, mediji, poljoprivrednici, veliki igrači u toj grani privrede, ali i političari ubede da su genetski modifikovani proizvodi "bezbedni i korisni".

"Uznemirujuće je to što je vlada SAD investirala toliko truda u promociju jedne privredne grane. Potrebno je videti koliko su ove aktivnosti zaista uticale na zakonodavstvo i propise u zemljama u kojima je takva kampanja izvođena. Umesto da se fokusiraju na bezbednost i promociju demokratije, oni se fokusiraju na pritiskanje stranih vlada", rekla je Venona Hauter, izvršna direktora FWW.

Izveštaj grupe ukazuje i na moć poljoprivrednih giganata iz SAD, kao što je kompanija "Monsanto", koja se trudi da i u Americi, ali i u svetu nametne svoje patentirano GM seme soje.

O tome svedoči i nedavna presuda Vrhovnog suda u Indijani, prema kojoj je jednom poljoprivredniku naloženo da mora da kupuje seme direktno od "Monsanta" svaki put kada želi novi zasad.

Američki Stejt department nije stao samo na lobiranju, već je pokušao da utiče i na zakonodavstvo, navodi se u izveštaju.

"Zvaničnici SAD su zauzeli čvrst stav protiv zakona o jasnom označavanju pakovanja GM hrane, kao i protiv zabrane uvoza GMO", navodi se u izveštaju.

Od 900 pregledanih dokumenata u sedam odsto se spominju određene kompanije, a u čak šest odsto direktno Monsanto.

Ističe se i podatak da je ova vrsta "korporativne diplomatije" bila dvostruko učestalija od diplomatskih napora za pomoć u hrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: