Kina i EU kao partneri, a ne rivali

Kina i EU su partneri a ne rivali, i njihova saradnja je od obostrane koristi, sve češće se može čuti da govore političari i analitičari, navodi Sinhua.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 30.04.2013.

15:31

Default images

Kako Sinhua ocenjuje, nedavne posete Pekingu francuskog predsednika Fransoa Olanda i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton ponovo su odsnose Kine i EU dovele u fokus.

Kini je potrebna napredna tehnologija razvijenih evropskih zemalja, kako bi zadovoljila svoje potrebe za razvojem industrije, informacionih tehnologija, urbanizacije, i kako bi modernizovala poljoprivredu. S druge strane, za EU koju potresa recesija i finansijska kriza, dobro je da se posveti dalekim tržištima, poput kineskog, kako bipodstakla svoj slab privredni rast.

Oporavak ekonomije EU će, takođe, ponuditi Kini novi zamah i sigurno novo tržište.

Sinhua ocenjuje i da će zajednički razvoj Kine i EU doprineti stvaranju i unapređenju razvojnog modela koji kombinuje tržišnu efikasnost sa socijalnom pravdom, što će pomoći uspostavljanju uravnoteženijeg i racionalnijeg svetskog ekonomskog poretka.

Produbljivanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU važno je, takođe, i u rešavanju značajnih globalnih pitanja, kao što suneširenje nuklearnog naoružanja, energetska bezbednost i klimatske promene.

"EU je ubeđena u važnost jačanja odnosa EU i Kine, kako bi se zajednički suočile s globalnim izazovima i ostale važan izvor prosperiteta za sve", ocenila je Ešton u pisanom intervjuu za Sinhuu.

Globalni sistem oscilira između starog i novog poretka, a put ka politički multipolarnom i ekonomski integrisanom svetu još nije trasiran, navodi kineska agencija. Zbog toga, Kina i EU, obe veoma važni svetski igrači, treba da ojačaju saradnju u važnim stvarima, i na taj način pomognu da se strane u međunarodnim sporovima dovedu za pregovarački sto, ocenjuje Sinhua.

Agencija dodaje da se ove godine obeležava 10. godišnjica od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU, što predstavlja "pravu priliku za produbljivanje njihove saradnje, kako bi se zajednički uhvatile u koštac s izazovima savremenog sveta i promovisale njegov razvoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: