Turska vratila dug od 52 mlrd. $

Turska će u maju otplatiti poslednju ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), u visini od 426 miliona dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2013.

11:39

Default images

Posle otplate duga u odnosima Ankare i MMF koji traju već više od pola veka, nastupiće nova etapa, u kojoj će se Fond ograničiti na praćenje ekonomske situacije u Turskoj, piše provladin list Star.

Mediji podsećaju da je od 1961. do 2008. godine Turska sa MMF potpisala 19 kreditnih sporazuma na ukupnu sumu od 45,5 milijardi dolara i otplatila 52,7 milijardi.

"Nakon otplate duga, Turska i MMF će zameniti mesta, i Ankara će Fondu dati kredit od pet milijardi dolara", navodi list.

Turski premijer Taip Erdogan ranije je najavio nameru Ankare da u maju vrati dugove MMF-u i da otvori kreditnu liniju za njega. On je rekao da je od 2002. godine, od kada je on na vlasti u Turskoj, MMF-u otplaćeno 23,5 milijardi dolara duga.

Prema Ergodanu i predstavnicima vlade, otplata duga će biti još jedna potvrda stabilnog ekonomskog razvoja Turske, koja će stvoriti povoljnije uslove za privlačenje novih investicija u zemlju.

Turska će, kako prenose Ria novosti, takodje pokazati Evropskoj uniji, sa kojom je 2005. počela pregovore o pristupanju, da za razliku od nje, Turska nema ekonomskih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: