Dinkić u UAE obezbedio 800 mil. $

Ministar finansija Mlađan Dinkić potpisao je Ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu sa vodećom svetskom agro-industrijskom kompanijom Al Dahra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

14:19

Default images

Ovaj ugovor je vredan 400 miliona dolara.

Kako se navodi u saopštenju Ministrstva finansija i privrede, trećina investicije odnosi se na kupovinu imovine osam propalih poljoprivrednih kombinata.

Ostatak novca će, ističe se, biti investiran u opremanje zemljišta sistemima za navodnjavanje, kupovinu savremene opreme i obrtnih sredstava koja su potrebna za proizvodnju i izgradnju najmanje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane.

"Sa jučerašnjih 400 miliona dolara od Razvojnog fonda Abu Dabija i 400 miliona dolara investicije od Al Dahre, obezbedili smo ukupno 800 miliona dolara investicija u srpsku poljoprivredu", kazao je Dinkić i dodao da će naša poljoprivreda na taj način zauzeti mesto koje joj u društvu pripada.

Dinkić je danas u Abu Dabiju razgovarao i sa predstavnicima kompanija Mubadala ATIC i Mubadala Aerospace.

Ministar Dinkić je ocenio da pregovori sa kompanijom Mubadala u vezi sa izgradnjom fabrike čipova u Beogradu neće biti nimalo laki, niti da se mogu brzo završiti, budući da je reč o visoko tehnološkoj investiciji vrednoj najmanje 4 milijarde dolara. Dinkić je dodao i da će od ključnog značaja biti predstojeća poseta predstavnika kompanije Mubadala Srbiji.

"Predstavnici Mubadala dolaze u Srbiju u narednih mesec i po dana, jer žele da se uvere u stanje naše naučno-istraživačke delatnosti i sistema obrazovanja u oblasti tehničkih nauka. Naša vlada će svakako dati podršku ovom projektu, jer bi to značilo preokret u našem budućem industrijskom razvoju. Prozvoditi čipove i prozvode visoke tehnologije, znači potpuno novu fazu razvoja bilo koje zemlje", ocenio je Dinkić.

Ministar finansija razgovarao je i sa predstavnicima divizije AeroSpace koja je deo kompanije Mubadala o mogućnostima za partnerstvo sa kompanijom JAT tehnika.

"Oni imaju jednu od najvećih kompanija na svetu za popravku aviona koja se nalazi u Švajcarskoj, i jednu u Abu Dabiju i zainteresovani su za partnerstvo sa JAT tehnikom. Uskoro dolaze u Beograd i mi želimo da napravimo sinergiju između njihovih sadašnjih kapaciteta i znanja naših inženjera, i da formiramo Regionalni centar za popravku aviona u Beogradu. To je naš cilj i mislim da idemo u dobrom pravcu na tom projektu", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: