Dubai, poreska meka u koju svi hrle

U Dubaiju živi preko 200 različitih nacija, a 88 odsto od ukupno dva miliona stanovnika čine stranci.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

14:45

Default images

Jedan od razloga doseljavanja stranaca je svakako činjenica da je Dubai poreska meka.

Ni za strance ni za domaće stanovništvo nema poreza, odnosno u ovoj zemlji važi pravilo da je bruto zarada zapravo neto zarada.

Broj Francuza doseljenih u Dubai udvostručen je u poslednjih pet godina, a svakog dana po tri nova Francuza se naseli u taj arapski emirat.
U Dubaiju najbrojniji Evropljani su Britanci, dok su Francuzi, kojih je oko 15.000, na drugom mestu.

Kako navodi francuski list Tribin, 75 odsto francuskih dosljenika u ovu arapsku državu ima više od 40 godina.

Stranci masovno dolaze u Dubai, jer ovaj grad zaista nudi beskrajne mogućnosti, ipak, sve je organizovano tako da Arapima obezbeđuje apsolutno privilegovan položaj.

Zakon predviđa da jedino Arapi mogu biti vlasnici zemlje. Stranac ne može samostalno otvoriti firmu, već samo uz sponzorstvo državljanina Emirata.

Jedan broj pozicija mogu obavljati samo Arapi, kao što su vojska i policija. Osim toga kada se Arapi ožene, od države na poklom dobijaju kuću i oko 20.000 dolara. Mladi bračni par oslobođen je plaćanja svih dažbina, jer to za njih čini država.

Zbog ovakvih i niza drugih pogodnosti, državljanstvo Emirata je nemoguće dobiti (ni rođenjem, ni brakom ni na bilo koji drugi način) jer ta mogućnost uopšte nije predviđena zakonom, dok se boravišna viza može dobiti zaposlenjem ili kupovinom stana ili kuće.

Dubai se u poslednjih petnaestak godina transformisao nezapamćenom brzinom od pustinje do jednog od najmodernijih, najbogatijih i nadinamičnijih gradova na planeti.

Bogatstvo ove zemlje, međutim, dolazi od naftnih izvora, ali oni obezbeđuju samo oko 20 do 30 odsto prihoda. Ostatak dolazi od turizma i privrede, jer je Dubai bescarinska zona.

Naftna polja otkrivena su 1966. godine a prihod od nafte nije iskorišćen za bogaćene vladajuće porodice, već za izgradnju infrastrukture. Dubai je postao deo Ujedinjenih Arapskih Emirata 1971. godine.

Ova država, sa godišnjim privrednim rastom od 13 odsto, u vreme izbijanja krize 2008-2009. suočila se ogromnim dugom od 113 milijardi dolara.

Međutim, zahvaljujući pomoći susednog emirata Abu Dabija, bogatog naftom, kao i godišnjim prilivom turista od preko tri miliona i popunjenosti od 85 odsto impozantnog hotelskog kapaciteta, Dubai nastavlja da bude dom mnogih građevinskih čuda čemu ide u prilog i činjenica da je u njemu pre dva dana otvoren otvoren najviši hotel na svetu."JW Mariot Marquis Dubai" na 72 sprata i visok 355 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: