MMF i EU opet kritikuju Grčku

Inspektori Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kritikovali su Grčku zbog propusta u prikupljanju poreza.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

14:25

Default images

To je od ključnog značaja za dovođenje u red finansija krizom pogođene ekonomije.

U izveštaju, koji su izradili inspektori EU i MMF-a, navodi se da su reforme u upravljanju porezima bile "nedovoljne" i "mutne", prenosi Frans pres.

Grčka je u 2012. uspela da prikupi tek nešto više od milijardu evra neizmirenih poreskih dugovanja, u poređenju sa ciljem od dve milijarde evra, ukazali su inspektori.

Međutim, državi se još duguje 55 milijardi evra, suma za koju malo ko smatra da će ikada biti vraćena, jer su mnoge kompanije dužnici bankrotirale.

"Očigledna opasnost je da će poreska administracija nastaviti da sledi kurs sporih reformi, bez eliminisanja političkih ometanja ili korupcije", kaže se u izveštaju.

"Male su šanse da će ciljevi za prikupljanje prihoda u 2013. biti ostvareni, ukoliko ne dođe do sprovođenja hitnih promena", dodaje se u izveštaju.
U izveštaju se takođe navodi da je većina poreskih inspektora u poznim godinama, kao i da su loše plaćeni.

Gotovo polovina njih je starosti iznad 50 godina, dok pripravnici dobijaju mesečnu platu nižu od 700 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: