Mek se širi, a šta kažu Italijani?

Stopa nezaposlenosti u Italiji, nešto iznad 11 odsto, nalazi se blizu proseka evrozone.

Svet

Izvor: Al Jazeera

Nedelja, 03.02.2013.

10:09

Default images

Ta ekonomija je u recesiji od sredine 2011. godine. Međutim, to ne sprečava američki lanac brze hrane Mekdonalds da proširi svoje poslovanje u Italiji.

Naime, do 2015. godine kompanija planira da otvori još 100 restorana. Iako to znači nova radna mesta, nisu svi Italijani oduševljeni ovom najavom.

Zapravo, moglo bi se reći da je Italija sa pojavom pice izmislila koncept brze hrane, ali sada je Mekdonalds u pohodu na najveći deo kolača prehrambene industrije u toj zemlji. Ipak, neki Italijani "margarite" menjaju za Bigmek.

"Jeftinije je u poređenju s picom ili nekom drugom hranom. Obični sendvič u Rimu košta dva i po evra, dok 'čizburger' košta samo jedan evro", kaže jedan Italijan.

"Italija za sebe tvrdi da je glavna prestonica svetske kuhinje i masovni protesti su organizovani kada je restoran Mekdonalds otvoren u centru Rima. Ali, sada je zemlja u recesiji i i iz "Meka" to vide kao priliku za širenje. Mnogi Italijani su protiv toga, a određene grupe čak putem novina pozivaju sugrađane na patriotizam i bojkot ovog restorana", prenose mediji.

Nezaposlenost u zemlji je rekordna i prilika za otvaranje 3.000 novih radnih mesta je primamljiva. Ali, radnički sindikati tvrde da je Italiji bolje bez takvih radnih mesta.

Ugrožena tradicionalna kuhinja

"Problem na koji želimo da skrenemo pažnju države i te kompanije je kvalitet tih radnih mesta, ne samo broj. Konkretno mislimo na slabu perspektivu mladih radnika zbog kratkotrajnih radnih ugovora", objašnjava Franko Martini iz Radničkog saveta.

A tu je i šteta na račun italijanske kulture. Pokret spore hrane stvoren je kako bi se zaustavilo širenje brze hrane. No, plaše se da bi 100 novih restorana Mekdonaldsa ugrozilo tradicionalnu italijansku kuhinju.

"Mislim da će to ugroziti sposobnost Italijana da se hrane zdravom hranom. Sve veći broj ljudi prisiljen je da jede jeftinu hranu. A ova se investicija planira kada je zemlja suočena s velikim ekonomskim problemima", kaže Silvio Greko iz Pokreta spore hrane.

Ali, strane investicije u ovoj zemlji opale su 30 odsto od 2007. godine, tako da se plan "Meka" da potroši 457 miliona evra teško može odbiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: