U budućnosti pićemo kinesko vino

Peking -- Kina će do 2016. postati šesti najveći proizvođač, treći najveći uvoznik i drugi potrošač vina u svetu, navodi Međunarodna agencija za alkoholna pića IWSR.

Izvor: Tanjug
Podeli

Druga ekonomija sveta će za pet godina prosečno godišnje proizvoditi dve milijarde boca vina, što je za polovinu više nego što je to bio slučaj u proteklih pet godina.

Kina je sa potrošnjom od 1,9 milijardi boca vina 2011. bila peti najveći svetski potrošač ovog alkoholnog pića, što je 2,7 puta više nego 2007.
Kako se navodi u studiji, kineska potrošnja vina će do 2016. biti povećana za 40 odsto.

Kinezi okupirali vinograde Bordoa

Letos su Kinezi mahom kupovali francuske vinograde što je izazvalo sumnju i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva. Posebno interesovanje vlasnici su pokazivali prema zasadima u okolini Bordoa. Neki regionalni tradicionalisti govorili su o pravoj najezdi.

Kinesko tržiste vina će postatati drugo po veličini u svetu sa potrošnjim od oko 17 milijardi dolara godišnje. Uvoz vina u Kinu povećaće se do 2016.za 62 odsto, sa 60 miliona boca, postajući treći po obimu u svetu, posle Velike Britanije i SAD.

Svetska potrošnja vina je uprkos postojećoj ekonomskoj krizi u porastu, između 2007-2011. skočila je za 2,8 odsto na 32 milijarde boca i trebalo do 2016. da se poveća za 5,3 odsto na 34,48 milijardi boca.

"Svet će piti više vina i to kvalitetnijeg. Kina, SAD, Rusija i Australija su motorna snaga povećanja potrošnje vina", smatraju analitičari.

SAD su 2011. postale najveći potrošač vina u svetu, Francuska najveći proizvođač sa više od šest milijardi boca godišnje proizvodnje, ili 19 odsto ukupne svetske proizvodnje i zaradom od 9,9 milijardi dolara ispred Italije i Španije.

Francuska je drugi najveći potrošac vina u svetu iza SAD, ali šampion po prosečnoj potrošnji vina po glavi stanovnika sa oko 52 litra, što će i ostati i 2016, bez obzira što će se potrošnja Francuza smanjati za pet odsto odnosno za dva litra godišnje, preneo je francuski list "Figaro".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu