EU dogovorila budžet

Pregovarači iz zemalja članica Evropske unije postigli su načelni dogovor o nacrtu budžeta za 2013. godinu u vrednosti od gotovo 133 milijarde evra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

20:21

Default images

Pri tome je i potrošnja za ovu godinu uvećana za šest milijardi evra.

Taj dogovor, koji tek treba da odobre vlade članica EU i Evropski parlament, obezbeđuje stabilno finansiranje programa Unije u sledećoj godini, prenela je agencija Rojters.

Dogovor takođe osigurava nastavak realizacije nekoliko programa na području zapošljavanja, školstva i istraživanja u toku ove godine, kojima je pretilo ukidanje zbog manjka u budžetu.

"Postignut je dogovor o nacrtu budžeta za 2013. godinu, koji će tokom narednih dana biti predat na razmatranje Evropskom savetu i parlamentu", izjavio je portparol Evropske komisije, ali je jedan neimenovani zvaničnik EU upozorio da odobrenje budžeta nije sasvim izvesno.

U skladu sa današnjim dogovorom, budžet EU će sledeće godine biti ograničen na maksimalan iznos od 132,84 milijarde evra, što je 2,9 odsto više nego ove godine. Međutim, to je značajno niže od povećanja od 6,8 odsto koje su zahtevali Evropski parlament i komisija, a predstavlja tek malo povećanje kad se uzme u obzir inflacija.

Budući da je za potrošnju u ovoj godini odobreno dodatnih šest milijardi evra, bužet za 2012. sada iznosi rekordnih 135 milijardi evra, tako da je potrošnja predviđena za sledeću godinu zapravo za 1,6 odsto niža u odnosu na 2012.

Uspešno okončanje pregovora o budžetu EU za 2013. bi omogućilo da se vlade i zvaničnici fokusiraju na temu oko koje vlada daleko veće neslaganje, odnosno na temu sledećeg dugoročnog budžeta EU za period između 2014. i 2020. godine.

Evropski lideri nisu uspeli da na samitu u Briselu prošle sedmice postignu dogovor o tom budžetu, a očekuje se da će na tu temu ponovo pregovarati početkom sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: