Sa Grčkom postignut samo napredak

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da je u pregovorima sa zvaničnom Atinom oko izlaska Grčke iz krize ostvaren značajan napredak.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.10.2012.

18:40

Default images

Međutim, prema njegovim rečima, suprotno izjavama grčkih zvaničnika, dogovor još nije postignut.

Šojble je nakon konferencijskog poziva između ministara finansija evrozone istakao: "Pregovori dobro napreduju. Postignut je značajan napredak, ali definitivno ne mogu da potvrdim navode koji su se svugde proširili... da su pregovori gotovo okončani".

Grčki premijer Antonis Samaras je juče objavio da je postignut dogovor sa međunarodnim kreditorima Grčke, odnosno takozvanom "trojkom", u vezi sa novim nizom mera štednje, čija je primena neophodna da bi se odblokirala nova tranša finansijske pomoći toj zemlji.

Sinoć je, međutim, Evropska komisija, koja zajedno sa Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom čini pomenutu "trojku", negirala da je postignut dogovor sa zvaničnom Atinom, ali je izrazila uverenje da će se to dogoditi.

Samaras je upozorio da bi Grčka sledećeg meseca mogla da ostane bez gotovine ukoliko ne ostvari napredak u primeni ekonomskih reformi i na taj način obezbedi isplatu tranše pomoći u iznosu od 31,2 milijarde evra, što je deo paketa Evropske unije i Međnarodnog monetarnog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: