Bogati Britanci biće još bogatiji

London -- Životni standard nižeg i srednjeg sloja Britanaca padaće do 2020., čak i ako zemlja uđe u zlatno doba stabilnog privrednog rasta.

Izvor: business.hr
Podeli

Nezavisna studija, koju su sproveli Institut za fiskalne studije i Institut za istraživanje zaposlenosti, nudi crnu sliku nacionalne polarizacije između siromašnih čiji će prihodi padati i bogatih čiji će životni standard rasti.

Bitanske ministar finansija Đžorđž Ozborn optužen je da vodi rat protiv siromašnih sugrađana, jer je najavio dodatna smanjenja socijalnih davanja za deset milijardi funti.

No, dok raste pritisak na konzervativnu vladu da ublaži mere štednje i podstakne privredni rast, najnovija studija jasno pokazuje da čak ni rastuća ekonomija neće rešiti problem sve podeljenijeg britanskog društva.

Istraživanjem je utvrđeno da će prihodi tipične britanske porodice niskih primanja do 2020. realno pasti između 15 i 20 odsto, sa 10.600 funti 2009. na samo 9.000 funti na kraju decenije.

Slično njima, prosečna porodica srednjih primanja suočiće se s padom svojih prihoda od 22.100 funti 2009. za odsto.

Istovremeno, porodice sa vrhunskim primanjima mogu očekivati godišnji rast od 0,2odsto do 2020., pokazala je studija koja još bolje prognoze daje onima s najvišim prihodima.

Te su prognoze tim ozbiljnije jer se temelje na očekivanjima ekonomskog rasta od 1,5 odsto godišnje do 2015. te 2,5odsto između 2015. i 2020., što većina ekonomista danas smatra srazmerno optimističnim očekivanjima, piše Gardijan.

Vesti

strana 1 od 5233 idi na stranu