Nove "crne" prognoze Rubinija

U svetu je sve loše – Evropa, SAD, Rusija i Kina, pri tome svako ide svojim putem, neumitno se približavajući ekonomskom ćorsokaku.

Svet

Izvor: Glas Rusije

Subota, 15.09.2012.

13:32

Default images

Za sve su krive neefikasne vlade, tvrdi ekonomista Nuriel Rubini.

"Povoda za optimizam nema nikakvih, evrozona se svejedno raspada, surovi pad kineske ekonomije je neminovan, i uopšte najgora varijanta razvoja događaja u SAD, Evropi i BRIK-u jednostavno se odlaže za narednu godinu".

Ovo piše u svojoj kolumni Rubini na portalu ProjectSyndicate. A uzrok svega što se dešava i predstoji su maloefikasne nacionalne vlade sa slabim liderskim svojstvima.

Između ostalog, teško da od Nuriela Rubinija treba očekivati neke druge prognoze, rekao je u intervjuu za Glas Rusije doktor ekonomskih nauka, profesor Nikita Kričevski.

Svetska ekspertska svita se deli na takozvane eksperte-alarmiste, jednsotavnije govoreći estradne, koji rade za potrebe publike. Gospodin Rubini je jedan od njih.

Nuriel Rubini predviđao je ekonomske potrese u SAD još od 1995. godine.Jednom je pogodio – za vreme krize 2008. godine. Ali ne više. Kričevski se slaže sa Rubinijem da je mogući koren zla tekućih ekonomskih problema neefikasno političko uređenje sveta. Ali Rubini ne govori o tome da se danas sučavamo sa novim pojavama lobistike.

U kontekstu stagnacije međunarodne ekonomije, skoka nezaposlenosti i pada prihoda stanovništva, finansijski sektor zarađuje dodatni profit, govori Kričevski. U pokušaju da poveže ekonomsku krizu sa političkom nesavršenošću, Nuriel Rubini ne nalazi dostojne modele uprave.

U rzvoju demokratskih zemalja stalni reizbori omogućavaju političarima da primene samo kratkovremene, jednokratne antikrizne instrumente. A lideri autokratije, pod kojima Rubini ima u vidu Kinu i Rusiju, uopšte odbijaju ekonoekonomske reforme.

Rusija i Kina u uslovima produbljivanja dužničke krize nalaze se u mnogo povoljnijem položaju, istakao je Nikita Kričevski.

Ni Rusija ni Kina nisu svojevremeno integrisali finansijske sisteme u opšti svetski finansijski sektor. I to će ih na kraju spasiti, kažu ekonomisti..

Zato što i Amerika i evrozona danas se nalaze pod pritiskom tog sektora koji teži da sve više i više pumpa ekonomije novcem kako bi dobijao dodatni profit.

Što se tiče prognoza Rubinija, to je u suštini običan, "kvarljiv" proizvod. Jer nikakve realne metode za usavršavanje ekonomskog i političkog uređenja sveta ovaj ekonomista ne predlaže, kažu stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: