Otkrivena pronevera u UBS

Bivši broker švajcarske banke UBS Kveku Adoboli priznao je u elektronskoj prepisci sa kolegom da je lažirao knigovodstvene podatke da bi prikrio malverzacije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

15:10

Default images

Te malverzacije su dovele do gubitka od 2,3 milijarde dolara, saopštio je britanski sud.

Adoboliju (32) se sudi zbog pronevere i lažiranja podataka, a on je izjavio da nije kriv, prenosi Rojters.

Advokat Saša Vas pročitao je poroti elektronsko pismo koje je Adoboli poslao kolegi 14. septembra 2011, dana kada je uprava UBS primetila njegove neovlašćene aktivnosti.

"Veoma sam uznemiren dok pišem ovaj mejl. Kao prvo, podaci o trgovanju koje vidiš na računima nisu o transakcijama koje sam obavio. Njima sam prikrivao gubitke koje sam napravio u nezvaničnom trgovanju", piše Adoboli u imejlu.

"Kao većina kockara, on je verovao da ima magičan dodir. Kao većina kockara, kada je izgubio, izazvao je haos i po sebe i po sve oko sebe", naveo je Vas.

Adoboli, koji je radio u londonskoj filijali UBS, osumnjičen je da je tu banku, nedozvoljenom trgovinom, oštetio za 2,3 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: