Japan gasi nuklearke

Tokio -- Japanska vlada saopštila je da će u roku od 30 godina postepeno smanjivati i potpuno prekinuti proizvodnju nuklearne energije.

Izvor: Beta
Podeli

I to 18 meseci posle nesreće u Fukušimi, najgore nuklearne katastrofa u svetu od Černobila pre 25 godina.

"Vlada će preduzeti sve moguće korake kako bi se nuklearna proizvodnja dovela do nule do 2030-ih godina", navodi vlada u novom energetskom planu zemlje.

Japan će tako postati treća zemlja, posle Nemačke i Švajcarske, koje su posle havarije nastale zbog zemljotresa i cunamija 11. marta 2011. objavila da će zaustaviti svoje nuklearne reaktore.

Novi propisi u oblasti energije, koje japanska vlada tek treba formalno da usvoji, predstavljaju veliki zaokret posle višedecenijske okrenutosti Tokija nuklearnoj energiji.

Japanska vlada navela je da će se ubuduće više oslanjati na obnovljive izvore energije i da će se okrenuti održivoj upotrebi fosilnih goriva, prenose svetske agencije.

Pre havarije u Fukušimi, resursima siromašni Japan oslanjao se na nuklearnu energiju za jednu trećinu ukupne energije korišćene u zemlji i planirao je da taj procenat do 2030. poraste do 50 odsto.

Vesti

strana 1 od 5178 idi na stranu