EU odobrila pomoć za Kiparsku banku

Nikozija -- Evropska komisija saopštila je da je privremeno odobrila pomoć od 1,8 milijardi evra za Kiparsku narodnu banku, drugu po veličini na Kipru.

Izvor: Tanjug
Podeli

U saopštenju se navodi da je odluka doneta u interesu finansijske stabilnosti, a da period važenja iznosi šest meseci, tokom kojih se od vlade Kipra očekuje da pripremi kompletan plan restrukturiranja.

"Kiparska narodna banka druga je po veličini bankarska institucija Kipra i njen bankrot ili tehnička nesolventnost izazvali bi ozbiljne posledice po ekonomiju Kipra", navodi Komisija.

Nikozija je zatražila pomoć Brisela u junu, nakon što su Kiparska narodna banka i Banka Kipra saopštile da ne mogu da ispoštuju stroge propise koji se tiču obaveznog nivoa rezervi banaka, pošto su pretrpele velike gubitke zbog izloženosti prezaduženoj Grčkoj.

Kipar, član evrozone, vlasnik je nepopularne etikete da je prva zemlja koja predsedava EU (od 1. jula), dok istovremeno pregovara o paketu pomoći.

Nikozija nije u mogućnosti da se zadužuje na inostranim tržištima od 2011, nakon što su bonitetne agencije snizile njen kreditni status na neinvesticioni.

Procenjuje se da će celokupnom kiparskom bankarskom sektoru biti potrebno 4,5 milijardi evra ili 25 odsto bruto domaćeg prozivoda da bi ispunio nove uslove u vezi sa obaveznim nivoom kapitala banaka.

Vesti

strana 1 od 5241 idi na stranu