Tri banke tuže Dubai zbog kredita

Nemački kreditor, Komercbanka, saopštio je će sa britanskom Rojal benk ov Skotland i južnoafričkom Standard bankom tužiti Dubai zbog neotplaćenih kredita.

Izvor: Tanjug
Podeli

Komercbanka je navela da ona i još dve banke "već dve godine traže sporazumno rešenje sa 'Dubai fajnenšel grupom'" u vezi sa restrukturiranjem oko deset milijardi dolara vrednog duga.

"Dubai fajnenšel grup" je odeljenje investicione kompanije "Dubai holding", koja je u rukama vlade Dubaija, odnosno šeika Mohameda bin Rašid al Maktuma.

"Tokom tog vremena, 'Dubai fajnenšel grup' nije uspeo da otplati dugove niti kamate na dugove", navela je banka.

"Uprkos dobroj volji banaka i brojnim ponuđenim dugoročnim koncesijama, nije postignuto održivo rešenje. U tim okolnostima, 'Komercbanka', RBS i 'Standard banka' nažalost nisu imale alternativu do da zatraže pravnu pomoć", ističe se u saopštenju.

Banke insistiraju da bi želele da se rešenje postigne bez "formalnog pravnog postupka", i stoga su otvorene za takvo rešenje ako bude moguće postići prihvatljiv komercijalni dogovor.

Dubai, poznat po gigantskim građevinskim projektima, našao se u finansijskim teškoćama krajem 2009, kao rezultat globalne finansijske krize, i zatražio je moratorijum na otplatu duga.

Vesti

strana 1 od 5125 idi na stranu