Mudis preti SAD manjim rejtingom

B -- Američka agencija za ocenu kreditnih rejtinga "Mudis" upozorila je da bi mogla da snizi vrhunski kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država "Aaa".

Izvor: Tanjug
Podeli

To bi sre dogodilo ukoliko Kongres u najskorije vreme ne usvoji budžet koji bi skresao federalno dužničko breme.

"Budžetski pregovori tokom zakonodavne sesije Kongresa u 2013. verovatno će odrediti dalji smer američkog vladinog rejtinga trostrukog A i negativne prognoze", navedeno je u saopštenju "Mudisa".

Ukoliko ti pregovori dovedu do usvajanja specijalnih mera koje će doneti stabilizaciju i zatim trend sniženja odnosa federalnog duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP) tokom srednjoročnog perioda, tada će rejting verovatno biti potvrđen , a prognoza vraćena na stabilnu, ukazala je ta bonitetna agencija.

"Ako, pak, ti pregovori ne rezultiraju takvim merama, može se očekivati da 'Mudis' snizi rejting, verovatno na Aa1", upozoreno je u saopštenju.

"Mudis" je naveo da je malo verovatno da će zadržati rejting Aaa sa negativnom prognozom do 2014, prenela je agencija AFP.

"Jedini scenario koji bi doveo do privremenog zadržavanja tog rejtinga desio bi se ako bi metod koji će biti usvojen radi stabilizacije duga uključi veliki, hitan fiskalni šok - što bi se desilo ako bi zaista bila materijalizovana takozvana 'fiskalna litica' - što bi moglo dovesti do nestabilnosti", ukazao je "Mudis".

Do takozvane 'fiskalne litice', automatskog povećanja poreza i kresanja potrošnje, trebalo bi da dodje početkom 2013, sem ukoliko duboko podeljeni zakonodavci ne nađu način da se to izbegne.

"Mudis" je naveo da će, u slučaju da dođe do "fiskalne litice", tražiti dokaze da se "američka ekonomija može oporaviti iz šoka pre nego što razmotri mogućnost vraćanja stabilne prognoze".

Državni dug SAD je prošle sedmice prvi put premašio 16 biliona dolara, tako da do novog plafona, koji je utvrđen na nivou od 16,394 biliona dolara, nije ostalo mnogo i sasvim je verovatno da će do kraja ove godine taj prag biti probijen.

U takvoj situaciji će administracija predsednika Baraka Obame morati da zatraži od Kongresa da ponovo podigne maksimalni nivo zaduženosti, što će pred predsedničke izbore u novembru svakako imati negativan uticaj na Obamin rejting.

Prema sadašnjim dužničkim obavezama, SAD moraju godišnje da samo za kamate isplate više od 225 milijardi dolara, a za pogoršanje dužničke situacije republikanci okrivljuju upravo Obamu.

Početkom aprila je privatna bonitetna agencija "Egan Džons" snizila ocenu kreditne sposobnosti SAD na "AA", sa negativnom prognozom. Ta agencija je ukazala da je u periodu od 2008. do 2010. državni dug SAD povećan za 23 odsto, a BDP za svega 1,6 odsto i da će odnos državnog duga prema BDP na kraju 2012. verovatno dostići 106 odsto.

Pre godinu dana je agencija za kreditne rejtinge "Standard i Purs" snizila dugoročni kreditni rejting SAD sa vrhunskog nivoa "AAA", na "AA+", sa negativnom prognozom.

strana 1 od 165 idi na stranu