Soroš kupio deonice Junajteda

Milijarder Džordž Soroš postao je deoničar fudbalskog kluba Mančester junajted, nakon što je za 40,7 miliona dolara kupio 1,9 odsto vlasništva "đavola".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

14:16

Default images

Soroš je na njujorškoj berzi kupio 3,1 milion (7,85 odsto) deonica klase A, kojima se dobijaju manja upravljačka prava od desetostruko skupljih deonica klase B.

Mančester junajted je najskuplji fudbalski klub na planeti, sa procenjenom ukupnom vrednošću od 2,3 milijarde dolara. Uprkos padu vrednosti akcija od 6,7 odsto od 10. avgusta, klub je zaradio 233 miliona evra.

Ovo nije prvi put da se američko-mađarski milijarder interesuje za sportske klubove. On je 2008. razmišljao o kupovini italijanske Rome, ali je odustao zbog prevelikih dugova "vučice".

Dugovi mančesterskog kluba, koji vode američki biznismeni braća Glejzer, ipak nisu naterali Soroša da se predomisli, jer on vidi potencijal za zaradu od prava na televizijske prenose Junajtedovih utakmica.

"Soroš najverovatnije računa na snagu brenda Mančester junajteda i na sve veće cene prava na prenose mečeva u Premijer ligi", rekao je Filip Hol, partner u investicionoj banci koja se bavi ulaganjima u sportu "Iner sirkl sports".

On je dodao da se očekuje da će u sezoni 2013-2014 zarada od prava na domaće prenose porasti za neverovatnih 70 odsto, dok će u inostranstvu rast takođe biti značajan.

Stručnjaci dodaju i da Soroš želi da zaradi na činjenici da je Mančester junajted "marketinška mašina", koja prodaje raznu robu svojim fanovima kojih ima oko 700 miliona širom sveta.

Osim toga, ulaganje u Mančester se vidi kao dobar potez zbog sve veće popularnosti fudbala u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: