"Severni tok" možda do Britanije?

Ruski državni naftni gigant "Gasprom" planira da proširi svoj baltički gasovod "Severni tok" do Velike Britanije, piše ruska štampa.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 29.06.2012.

19:14

Default images

"Severni tok" je projekat u koji je uloženo više milijardi dolara i kojim se ruski gas transportuje ispod Baltičkog mora do Nemačke, prenose ruski mediji.

Prva od dve linije gasovoda puštena je u rad prošlog novembra i imaće godišnji kapacitet od 27,5 milijardi kubnih metara. "Severni tok" je najduži gasovod na svetu koji ide ispod mora i predstavlja novu maršutu za izvoz ruskog gasa u Evropu.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da je britanska kompanija "Britiš petroleum" (BP) "izrazila interesovanje" za produženje gasovoda, iako, zasad, nisu postignuti nikakvi dogovori.

"Gasprom" je vlasnik 51 odsto udela u "Severnom toku", dok nemačke kompanije "Vinteršal" i E.ON drže po 15,5 odsto udela. Holandski "Gasuin" i francuski GDF vlasnici su po devet odsto akcija gasovoda.

Akcionari "Gasproma" izabrali su novi odbor direktora, koji broji 11 članova.

Zamenik izvršnog direktora kompanije Vitalij Markelov izabran je u odbor direktora po prvi put, dok su drugi direktori bili članovi odbora i ranije.

Za predsednika odbora direktora reizabran je Viktor Zubkov. Ostali članovi su zamenik direktora "Gasprombanke" Andrej Akimov, bivši ministar za nekretnine Farit Gazizulin, šef "Gaspromovog" odeljenja za ekonomske i cenovne procene Jelena Karpel, direktor "Kazenergije" Timur Kulibajev.

Članovi odbora su i rektor Akademije za ekonomiju i javne usluge Vladimir Mau, izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler, predsednik Pravnog fakulteta Univerziteta u Sankt Peterburgu Valerij Musin, šef administracije "Gasproma" Mihail Sereda i bivši ministar energetike Igor Jusufov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: