Kinezi okupirali vinograde Bordoa

Kinezi mahom kupuju francuske vinograde što je izazvalo sumnju i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2012.

16:31

Default images

Niko u Francuskoj i dalje ne može da shvati zbog čegao kupci sa Dalekog istoka kupuju njihove vinograde.

Posebno interesovanje vlasnici pokazuju prema zasadima u okolini Bordoa.

Odavno je prošlo vreme kada su Francuzi prodavali čokote Kinezima da ih zasade na peskovitom tlu svojih poroznih padina. Sada Kinezi po cele vinograde dolaze sami.

Zajedno s vinogradima, bogati investitori s Dalekog istoka pazare i dvorce, od kojih neki predstavljaju prave bisere lokalne arhitekture, u fantastičnom krajoliku jugozapadne Francuske.

Za nekoliko godina, Kinezi su kupili čak dvadesetak dvoraca, za desetak se ”sumnja” da su takođe promenili vlasnike, a najmanje još toliko je na oku novih kineskih bogataša. Neki regionalni tradicionalisti govore o pravoj najezdi, ali mnogima to ne smeta da organizuju posete svojih poseda i započinju potajne ili direktne pregovore. Podsećaju da nema razloga za zabrinutost, u regionu gde ima čak više od 11.000 vinogradarskih domena s čuvenom oznakom ”šato”.

Posrednici u kupoprodaji kažu da nije isto prodati francuski dvorac Kinezu ili nekom drugom strancu, Amerikancu ili Englezu, koji su do sada uglavnom investirali u ovoj sferi. Mnogi agenti za nekretnine specijalizovali su se u poslednje vreme samo za ovu vrstu klijentele.

Kupci stižu iz unutrašnjosti Kine ili Hongkonga, a zanimljivo je da se za mnoge ne zna ko su, dok traju pregovori oko kupovine. Često na razgovor pošalju saradnike, koji imaju težak zadatak da pronađu vinograd sa zamkom i ispregovaraju cenu.

Lako se dogodi da ne krenu s već utvrđenom idejom da će kupiti veći ili manji posed, ovu ili onu vrstu grožđa, određenu apelaciju, nego se povode za osećajem, tražeći ili dobru investiciju, ili što lepši pejzaž. Nekad zastupnik ima potpuno odrešene ruke, a u nekim slučajevima traju dugi telefonski razgovori s kupcem na drugoj strani planete. Ima, opet, i kupaca koji ne pitaju za cenu. Iako Kinezi već nekoliko godina kupuju u okolini Bordoa, agenti nikako da im ”provale” strategiju. Kad izanaliziraju neke kupovine, ispada da je mnogima vino u drugom planu. I dok drugi šalju eksperte da utvrde kvalitet podruma, čokota i zemljišta, Kinezi često presecaju ”odoka”. Za mnoge odlučujuću ulogu igra šarm poseda.

Kupci su novi milioneri, iz različitih oblasti. Neki se već bave proizvodnjom vina ili alkoholnih pića u Kini, ali ima i onih koji su se obogatili u drugim industrijskim granama.

Nekima je cilj da nastave proizvodnju vina, drugima da akcenat daju turističkoj ponudi, treći bi, opet, sami da uživaju nekoliko dana godišnje u pitoresknom vinogradu.

Starosedeoci pomalo sumnjičavo vrte glavom, pitajući se šta će biti s kvalitetom poznatih vina koje prelazi u ruke stranaca, ali ih oni koji su prodali svoje domene uveravaju da Kinezi brzo uče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: