Krugman: Uvođenje evra bila greška

Nobelovac, ekonomista Pol Krugman kaže da je stvaranje evra bila greška, ali i naglašava da je sada zajednička evropska valuta "vredna spašavanja".

Svet

Izvor: B92, BBC

Četvrtak, 31.05.2012.

20:10

Default images

Krugman, ipak, upozorava da evrozonu čekaju "nemoguće" odluke u pokušaju da spasi opstanak evra. On naglašava da bi spasavanje evra moglo da znači i izlazak Grčke iz evrozone.

On kaže da je pozicija Grčke u odnosu na evro "beznadežna" i dodaje da, iako bi izlazak Grčke bio "užasan" mogao bi da donese i oporavak u budućnosti.

Krugman smatra i da će ta odluka, pre ili kasnije, biti oduzeta iz ruku političara i doneta od strane tržišta.

On upozorava i da je Grčka "veoma nekompetitivna" i da ga njena pozicija podseća na argentinski slučaj iz prošle decenije. Krugman, ipak, dodaje da je Argentina bar imala kontrolu nad svojom valutom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: